Чт, 2024-04-18, 12:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:45
Електронними засобами з ділянок до ЦВК результати підрахунку голосів повинні передаватися невідкладно
Інші останні Політичні новини

Результати підрахунку голосів повинні передаватися електронними засобами з ділянок до ЦВК невідкладно.

Дільничні виборчі комісії (ДВК) здатні відразу після завершення підрахунку голосів виборців на виборах і складання протоколів передавати відповідні відомості до Центральної виборчої комісії (ЦВК) по електронних каналах зв'язку, заявляє голова ЦВК Михайло Охендовський.

Під час зустрічі з міжнародним експертом з виборчих технологій Міжнародного засновництва виборчих систем (IFES) Ронаном МакДермоттом в середу сторони обговорили порядок адміністрування результатів виборів.

М.Охендовський розповів, що вже другий рік пропонує вирішити проблему швидкого і точного інформування громадськості про результати підрахунку голосів на виборчих дільницях. "Зараз таку інформацію ЦВК отримує в повному обсязі десь близько 10 години дня після дня голосування. Адже відомості про результати підрахунку голосів передаються до ЦВК не безпосередньо з виборчих дільниць, а з окружних виборчих комісій. І ми усвідомлюємо, що чим більше тимчасові затримки з оприлюдненням попередніх результатів підрахунку голосів, тим нижче рівень довіри суспільства до результатів виборів", - зазначив він.

За словами голови ЦВК, попередні кампанії з виборів народних депутатів показали нагальну потребу змінити підхід до збору, опрацювання та узагальнення результатів підрахунку голосів. ЦВК виступила із законодавчою ініціативою в цьому напрямку і вважає її головною метою забезпечити невідкладну передачу даних про результати підрахунку голосів від ДВК в ЦВК електронними засобами.

"Безумовно, було б неправильно очікувати в Комісії паперові протоколи всіх 30 тисяч ДВК вже на ранок понеділка після дня голосування. Але, на наш погляд, кожна дільнична виборча комісія здатна відразу після завершення підрахунку голосів виборців та складання власного протоколу передати відповідні відомості в електронному вигляді в ЦВК. Для цього ЦВК забезпечить дільничні комісії відповідним програмним забезпеченням, яке дозволить і сформувати протокол, і перевірити його математичну коректність і передати його відомості в ЦВК", - сказав М.Охендовський.

За його словами, кожен протокол буде формуватися і друкуватися в приміщенні ДВК, і містити QR-код з усіма числовими показниками. У свою чергу ЦВК буде в режимі реального часу публікувати отримані від ДВК відомості в форматі відкритих даних.

"Таким чином, українське суспільство і міжнародне співтовариство будуть мати можливість відразу дізнаватися про результати підрахунку голосів як на кожній окремій виборчій дільниці, так і в кожен відрізок часу в цілому по Україні. Тому абсолютно очевидно, що якщо наші пропозиції будуть швидко прийняті і застосовані на загальнонаціональному рівні, то вже до 6-7 години ранку понеділка, наступного після дня голосування, і Україна, і весь світ будуть знати попередні результати кожних загальнонаціональних виборів ", - зазначив голова ЦВК.

Також М.Охендовський зазначив, що ЦВК має на меті підвищити технологічність процесу: мова йде про ідею складати протоколи не тільки в паперовому вигляді, а й у електронній формі з використанням електронного цифрового підпису.

У зустрічі також брали участь заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, глава служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах і начальник управління інформатизації Секретаріату Комісії Валерій Стриганов.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 710 | Додав: adminA | Теги: ЦВК, результати підрахунку голосів, невідкладно, електронні засоби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]