Чт, 2024-04-25, 01:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:46
Ердоган висунув ультиматум турецьким демонстрантам. Бійня неминуча
Інші останні Новини світу
Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 13 червня висунув ультиматум людям, які протестують проти його правління в стамбульському парку Гезі. Глава уряду відвів маніфестантам добу на те, щоб ті залишили парк і прилеглу до нього площу Таксим, пише The Guardian.

Раніше ми не відповідали ударом на удар. Але тепер сили безпеки будуть діяти зовсім інакше. Це все закінчиться протягом 24 годин", - пообіцяв Ердоган. При цьому він не став пояснювати, що в його розумінні означає "інакше". Раніше соратники прем'єра з провладної Партії справедливості і розвитку прямо заявляли, що поліція буде силою відтискувати протестувальників з території парку. За даними The Guardian, демонстранти вже готуються до чергового штурму свого табору, виконувати ультиматум прем'єра ніхто не збирається.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Муаммер Гюлер, однак, спробував задобрити демонстрантів, назвавши їх "дітьми". "Ми віримо, що наші діти діють щиро. Але вони не можуть перебувати разом з провокаторами в парку Гезі, діти повинні піти".

Гюлер запропонував їм розселитися в довколишніх готелях, де є вільні близько 30 тисяч місць. При цьому він оголосив, що поліція "виконає свою роботу", якщо через добу в парку залишаться "маргінальні елементи, котрі починають сутички".

Міністр навіть розповів, що "маргінали" намагалися спалити кілька наметів "щирих демонстрантів", але ці дії були припинені "його друзями". Кого саме головний поліцейський країни в цій ситуації назвав "своїми друзями", незрозуміло.

Турецька влада і раніше намагалася вигнати демонстрантів з парку в центрі Стамбула, діючи силою, погрозами, провокаціями і домовленостями, проте демонстранти і далі займають Гезі. Вони вимагають гарантій недоторканності парку, а також вибачень від прем'єр-міністра за застосування надмірної сили проти простих людей.

Ердоган, який пишається своїм іміджем твердого та непохитного політика, багато разів заявляв, що "не схилить колін" перед "неробами, мародерами і п'яницями", тому ні вибачень, ні гарантій щодо парку давати не буде.

У той же час соратники прем'єра по партії все ж спробували знайти компроміс, запропонувавши вирішити долю парку на референдумі.

Кількість загиблих за час заворушень у Туреччині зросла до 5 осіб

Жертвами сутичок між демонстрантами і поліцейськими в Туреччині стали, за останніми даними, вже п'ятеро людей, повідомляє РІА "Новости".

26-річний учасник демонстрацій Етер Сарисулюк помер в четвер, повідомив адвокат сім'ї загиблого. Кілька днів лікарі намагалися врятувати його життя після того, як молодий чоловік отримав серйозну черепно-мозкову травму під час розгону демонстрації в Анкарі 1 червня.

Заворушення в Туреччині почалися з невеликої акції протесту 28 травня, під час якої екологи і жителі Стамбула протестували проти вирубування парку Гезі, яке влада запланувала в рамках реконструкції центральної площі Таксим. Поступово до протестувальників стало приєднуватися все більше людей, на акціях зазвучали антиурядові гасла. Акції протесту охопили й інші міста Туреччини, включаючи Анкару, переростаючи в безлади і сутички з поліцією.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: Ердоган, ультиматум турецьким демонстрантам, бійня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]