Вт, 2024-04-16, 09:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:15
Європейський союз реформують: майже всі готові економити, щоб вижити
Інші останні Новини Європейського Союзу

Президент Європейського союзу Херман Ван Ромпей заявив, що всі країни ЄС за винятком Британії та Чехії погодилися укласти фіскальний пакт, покликаний запобігти повторенню боргових криз в співтоваристві. Британія відмовилася приєднатися до цього пакту ще в грудні минулого року; Чехія заявила, що умовою її приєднання до пакту є ратифікація його чеським парламентом, передає Бі-Бі-Сі. 

Угода стала можливою після того, як Франція і Польща подолали розбіжності у зв'язку з вимогою Варшави про надання країнам, що не входять в єврозону, права брати участь в самітах 17 країн, де валютою є євро.

Фіскальний пакт має бути підписаний в березні і набуде чинності після того, як 12 країн ратифікують його.

Німеччина є основною рушійною силою процесу укладення цього договору, і 25 з 27 країн ЄС підтримали її.

Проте пропозиція Ангели Меркель про запровадження щодо Греції особливого режиму бюджетної політики не отримала підтримки. Німецький канцлер пропонувала призначити спеціального представника ЄС, який визначав і контролював би грецький бюджет.

Виступаючи після саміту на прес-конференції, президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що такий захід був би безрозсудним, недемократичним і неефективним.

Країнам ЄС все ще потрібно знайти відповідь на питання про ситуацію в Греції, економіка якої переживає труднощі через боргову кризу. Обговорення з приватними кредиторами поки не принесли бажаного результату, який дозволив би Греції уникнути дефолту.

Єврокомісія стверджує, що вона не сумнівається в швидкому досягненні компромісу. Проте вже до середини лютого у Греції можуть закінчитися гроші для обслуговування своїх гігантських боргів.

Угода передбачає проведення самітів країнами-учасницями єврозони принаймні двічі в рік.

Присутність країн, що не входять в єврозону, залежатиме від головуючого на саміті. У угоді є формулювання - "запрошення відправлятиметься при необхідності принаймні раз на рік".

Саміт проходив наступного дня після того, як президент Франції оголосив про запровадження податку на грошові перекази у розмірі 0,1%.

Цей податок став частиною комплексу заходів зі зміцнення економічного зростання і створення нових робочих місць. Він буде стягуватися незалежно від того, чи послідують цьому інші країни.

Нагадаємо, за підсумками дводенної зустрічі 8-9 грудня 2011 року європейські лідери попередньо домовилися про укладення нової угоди,  що передбачає тіснішу інтеграцію країн регіону і розширення повноважень Європейського суду.

Договір передбачає юридичну відповідальність європейських держав за невиконання програми проведення узгодженої податкової та бюджетної політики, що буде відображено на законодавчому рівні через поправки до чинних європейських конвенцій.

Мова йде про створення нових фіскальних правил на національному рівні, при цьому всі кроки, що робляться, покликані нормалізувати ситуацію всередині єврозони. Згідно з оприлюдненою на саміті ініціативою, керівництво країн повинно взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети.

Уточнюється, що під визначення "збалансований" в даному випадку потрапляє бюджет з річним структурним дефіцитом не більше 0,5% номінального ВВП. Водночас допускається, що країни з державним боргом менше 60% ВВП можуть дещо перевищувати зазначену позначку.

Цей бюджетний пакт з усіх країн Євросоюзу категорично відмовилася підтримати тільки Велика Британія, пославшись на те, що подібні домовленості суперечать інтересам країни, ставлячи під удар вкрай важливий для економіки сектор фінансових послуг. Кілька країн ЄС, включаючи Швецію, Угорщину і Чехію, повідомили, що для приєднання до узгодженого на саміті бюджетного пакту їм буде потрібно схвалення парламентів, водночас висловивши принципову підтримку такої угоди.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1167 | Додав: adminA | Теги: укласти фіскальний пакт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]