Ср, 2024-04-24, 01:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:11
Генетики вперше виростили зі стовбурових клітин живе людське серце. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій
Японські генетики на чолі з російським науковцем Костянтином Агладзе вперше виростили зі стовбурових клітин живе людське серце. Це прорив не тільки для трансплантології, а й для фармацевтики: на створених таким чином органах можна буде випробовувати ліки, передають "Вести".

Створенням живих людських органів у лабораторіях Кіотського університету дослідники займаються вже близько п'яти років. Джерело генетичного матеріалу - індуковані стовбурові клітини. З них складається ембріон на початковому етапі розвитку, і саме вони є попередниками конкретних органів.

Головне - зрозуміти, за яких умов запускається механізм утворення тих чи тих тканин. У цій лабораторії групі генних інженерів вдалося виявити хімічну речовину, яка запускає в дію механізм трансформації. З кожної сотні індукованих протоклітин 80 стають клітинами серця.

Оптимальна температура зберігання клітин - близько 37 градусів. Не всім пощастить тримати в руках частинку людського серця. Щоб переконатися, що вона жива, її треба покласти під електронний мікроскоп. При збільшенні в декілька мільйонів разів видно, що тканина скорочується.

На сьогодні це найефективніший метод. М'язи працюють самі по собі, без зовнішніх стимуляторів: 50-70 ударів на хвилину.

"Так виглядають елементи людського серця через місяць після того, як вони були отримані з індукованих стовбурових клітин. Поступово вони об'єднуються і утворюють тканину серцевого м'яза", - пояснює професор Центру дослідження інтегральних клітинних матеріалів при Кіотському університеті Сін Кадота.

Професор Костянтин Агладзе опікується цим проектом у Кіотському університеті вже 4 роки.

"Сконструйована серцева тканина, яку ми робимо, придатна для двох основних речей: перше, ми можемо на ній тестувати дію різних речовин, а друге, ми можемо за допомогою нановолокон матриці застосовувати ці клітини для імплантації в пошкоджене серце", - розповів професор Центру дослідження інтегральних клітинних матеріалів при Кіотському університеті Костянтин Агладзе.

І це стосується не тільки серця. У цьому науковому центрі професор Кендзі Осафуне демонструє у себе в лабораторії результат перепрограмування стовбурових клітин у тканину людської нирки.

Випробування нових ліків на штучно вирощених тканинах вже проводяться. Для цього їх переводять у патологічний стан, наприклад, у випадку з серцем - розвивають аритмію. Що ж стосується штучного створення живих тканин для трансплантації, то, на думку дослідників, це справа 3-4 років.

Зазначимо, в Україні тепер офіційно можна лікувати стовбуровими клітинами тяжкі опіки і обмороження, покращувати кровообіг у ногах та відновлювати підшлункову. Доти лікували лише в рамках клінічних експериментів.

Зазначимо, популярні останнім часом стовбурові клітини схильні до мутацій і утворення пухлин в 10 разів більше, ніж звичайні клітини організму.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1214 | Додав: adminA | Теги: стовбурові клітини, живе людське серце, генетики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]