Пт, 2024-04-26, 08:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:10
Голова МАГАТЕ - ЗАЕС вдруге за п’ять днів повністю знеструмлена
Інші останні Надзвичайні новини

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька АЕС втратила все зовнішнє живлення вдруге за п’ять днів.

"Наша команда на Запорізькій атомній електростанції сьогодні вранці повідомила мені, що станція вдруге за п'ять днів втратила все зовнішнє живлення. Її резервні дизель-генератори тепер забезпечують електроенергією її функції ядерної та фізичної безпеки", - йдеться у дописі.

За словам Гроссі, ця повторна втрата зовнішнього живлення ЗАЕС "викликає глибоку тривогу і підкреслює гостру необхідність створення зони ядерної безпеки та захисту навколо майданчика".

У свою чергу, в Енергоатомі заявили, що сьогодні зранку, 12 жовтня, о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська.

Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори.

Енергоатом підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального. Однак станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів компанії.

"російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язана з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії", - стверджують в Енгергоатомі.

Як повідомлялося, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у вівторок зустрівся з президентом рф путіним, після чого упродовж цього тижня знову зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 435 | Додав: adminA | Теги: ЗАЕС, голова МАГАТЕ, знеструмлення, вдруге | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]