Сб, 2024-04-27, 04:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:55
Як працює сонячний колектор зимою?
Інші останні Новини світу науки і технологій

Ми все ще звикли недооцінювати потенціал сонячної енергії, продовжуючи думати, що наша країна знаходиться в такому регіоні, де сонце не може становити конкуренцію традиційним засобам забезпечення електроенергії і тепла.

Такі побоювання можна зрозуміти. Дійсно, наш клімат не дозволяє нам повірити в те, що сонячні колектори - це раціональне рішення питання енергозабезпечення. Особливо, якщо мова йде про зимовому періоді. Взимку кількість сонячного світла убоге, а якщо ще панелі занесе снігом, то від колекторів взагалі не буде ніякого толку.

Якшо вас цікавлять сонячні колектори, рекомендуємо відвідати на сторінках інтернет магазину Правильне електроживлення, більше за ссилкою https://prel.prom.ua/g9495911-sonyachn-kolektori

Проте чи так це. Чи дійсно від сонячних колекторів взагалі немає ніякого толку взимку?

Не варто зайвий раз описувати принцип роботи сонячного колектора взимку. По суті, процес збору енергії не змінюється. Змінюються тільки погодні умови і тимчасові періоди, коли сонце особливо часто являє нам своє світло. Так які ж основні проблеми лякають звичайних людей, коли мова йде про встановлення сонячних панелей.

Дійсно морозна погода, снігопад і паморозь можуть стати серйозними проблемами для роботи навіть найдорожчих вакуумних колекторів. У плоских колекторів сніг може мимоволі спадати. Тут все залежить від ступеня нахилу покрівлі, але ви завжди можете прискорити цей процес самостійно. Також, деякі компанії-виробники сонячних колекторів реалізовують так звану функцію «оттанювання», яка допомагає «прогрівати» засипані снігом сонячні панелі. На жаль, таку функцію не вдасться реалізувати в вакуумних колекторах.

Холодне повітря знижує продуктивність колектора. Така проблема все ще існує. Особливо для плоских моделей. Однак сучасні вакуумні колектори оснащені спеціальною прошарком, що дозволяє зберігати до 90% тепла.

Робота сонячного колектора взимку значно знижується в зв'язку з погодними факторами.

Засипка панелі снігом: дана проблема актуальна тільки для плоско-пластинчастих колекторів. На трубках вакуумних установок, як показала практика, сніг затримується тільки в тих рідкісних випадках, коли в силу особливих погодних умов на їх поверхні утворюється паморозь. Якщо ж під час снігопаду дме хоча б слабкий вітер (від 3 м / с), панель точно залишиться чистою.

Через те, що колектор оточений холодним повітрям, все тепло з колектора випаровується: цей аргумент знову ж справедливий тільки в відношенні плоско-пластинчастих колекторів. Дійсно, взимку продуктивність такої установки в порівнянні з літньою зменшується п'ятикратно. У більш досконалих вакуумних моделях прошарок вакууму дозволяє зберегти до 95% засвоєного тепла. Найсучасніші моделі навіть в сильний мороз здатні довести воду до кипіння.

Колектор легко може бути пошкоджений градом: в заводських умовах колектори виготовляються з високоміцних матеріалів. У Мережі можна знайти відеоролики, зняті під час випробувань панелей на ударну міцність. Колектори обстрілюють сталевими кульками і неважко помітити, що удар вони тримають дуже добре.

Як видно, сонячні колектори взимку цілком працездатні. Хоча, звичайно, продуктивність їх в порівнянні з літнім періодом відчутно знижується.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 686 | Додав: admin | Теги: сонячний, зима, колектор | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]