Пт, 2024-03-29, 00:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:43
Кличко каже про "театр абсурду" в Раді. Експерти: це логічно
Інші останні Політичні новини
Лідер парламентської фракції "УДАР" Віталій Кличко називає "театром абсурду" ситуацію у Верховній Раді навколо призначення позачергових місцевих виборів, пише УНІАН.

Зокрема, на засіданні парламенту він зазначив, що нинішня ситуація нагадує "театр абсурду".

"І якщо у більшості є 226 голосів, то давайте голосувати", - закликав Кличко.

Політик наголосив також, що ситуація навколо призначення міського голови Василькова - "це прецедент, коли кожна людина може звернутись до суду й оскаржити будь-які вибори, зокрема і мера Києва".

Кличко звернув увагу на те, що під час засідання Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування "у Партії регіонів ніяких зауважень не було".

"Але на сьогоднішній день отримали якісь завдання зверху, і тому блокується ухвалення рішення", - додав нардеп.

Як відомо, учора, 20 березня, депутати намагалися голосувати за призначення позачергових місцевих виборів у низці регіонів, проте безрезультатно. Опозиція не голосує за них, наполягаючи на ухваленні парламентом рішення щодо призначення виборів Васильківського міського голови.

Експерт переконаний: як довго владі вдасться затягнути вибори у Києві, залежить тільки від киян та опозиції

"Регіоналам" найкраще все ж проголосувати за призначення дати виборів у Києві, бо всі інші дії суперечать здоровому глузду. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала.

Коментуючи подання народних депутатів від більшості до Конституційного суду з вимогою роз'яснити ситуація довкола виборів мера Києві та київської міської ради, експерт зауважив: "Це не може бути правильно з однієї простої причини: як мінімум, вибори міського голови мали відбутися ще більше року тому з моменту підписання заяви пана Черновецького. Будь-які інші дії я б представникам більшості робити не радив би, бо вони, так чи інакше, ставлять під сумнів виконання ними чинного законодавства України".

Бала додав: "Це, як на мене, не зовсім правильно з точки зору здорового глузду. Це ненормально, коли столиця країни не має свого міського голови вже більше року. Це немає жодного відношення до реальної ситуації, яка має бути, до політики як такої".

Водночас, говорячи про те, як надовго ще можуть відтягнути проведення виборів у Києві, політолог зауважив, що це питання насправді залежатиме тільки від киян і опозиції.

"Якщо кияни цього не хочуть, то і питання, власне, немає. Ми маємо розуміти, що наша Верховна Рада - це віддзеркалення нашого суспільства. Тому, якщо кияни на це будуть тільки спокійно дивитися, то, може, взагалі немає сенсу обирати у Києві мера?" - зауважив він.

Нагадаємо, повноваження попереднього мера Леоніда Черновецького Київрада припинила достроково в липні 2012 р. Відтоді йдуть дискусії про вибори нового мера.

7 березня комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту призначити вибори мера Києва і депутатів Київської міської ради на 2 червня 2013 року.

Однак поки що у Верховній Раді це питання не вирішено. Натомість представники Партії регіонів звернулися до Конституційного суду Україну з проханням розтлумачити, коли саме мають відбутися київські вибори.

"Суть нашого звернення в тому, що сьогодні юристи не можуть дати остаточної відповіді, коли мають відбутися вибори у Києві", - пояснив Олександр Єфремов.

Водночас лідер опозиції Арсеній Яценюк обіцяє заблокувати засідання Київської міської ради 3 червня, оскільки в цей день закінчаться її повноваження.

Експерт розповів, чому "регіонали" затягуватимуть проведення виборів в Києві

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко переконаний, що Партія регіонів будь-якими методами намагається лише знайти привід не призначати виборів у Києві, оскільки ці вибори вона не може виграти.

Говорячи про звернення 48 депутатів від Партії регіонів, які направили до Конституційного Суду запит, в якому просять роз'яснити, як проводити вибори в Києві та в які терміни, він зауважив: "А хто заважав Партії регіонів направити таке звернення до Конституційного Суду раніше, а не тоді, коли виникає така складна ситуація?"

Окрім того, за його словами, в "українській політиці може бути все: можуть бути вибори в 2015 році, а можуть бути призначені в такий спосіб, аби ПР було легше виграти, або ще щось".

Матвієнко наголосив, що опозиція буде "справедливо вимагати проведення цих виборів, тому доволі адекватною реакцією опозиції є блокування трибуни Верховної Ради, тому що це є пряме невиконання обов'язку парламенту, бо він має призначити вибори. Найбільш очевидно, що Партія регіонів буде затягувати із цим як тільки зможе".

"Крім того, є роз'яснення Конституційного Суду, яке зроблено ще на прохання Черновецького, де записано, що київські вибори мають відбутися 2013 року, тому це просто спроба знайти привід не призначати вибори в Києві, оскільки ці вибори, Партія регіонів виграти не може", - резюмував політолог.

Фесенко: 2 червня в Києві виборів не буде

Навколо виборів в Києві ще довго триватиме серйозний політичний конфлікт, проте напевно можна сказати, що 2 червня виборів не буде. Про це сказав керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Конституційний Суд не раніше ніж через місяць винесе рішення про те, що треба провести всі місцеві вибори в один термін, - зазначив політолог. - Відповідно, вибори до Київради КС може рекомендувати провести в 2015 році, а оскільки вибори київського мера ніби-то позачергові, тоді буде рекомендація щодо того, що їх можна провести зараз. Тоді термін повноважень нового мера буде тривати до 2015 року, і аж тоді мають відбутися чергові вибори київського мера".

Експерт наголосив, що в разі реалізації подібного сценарію може бути порушена інша норма Конституції: "Таке рішення, якого очікують, зокрема, і в Партії регіонів, хоча б по Київраді, може бути сумнівним. Потім буде порушена інша норма Конституції - про п'ять років повноважень".

Окрім того, Фесенко наголосив, що питання виборів у Києві ще сколихне опозицію та викличе серйозний конфлікт: "Якщо вже проводити такі позачергові вибори, то треба переобирати Київраду. Навколо цього буде серйозний політичний конфлікт".

"Якщо з'явиться таке рішення Конституційного Суду, то це призведе до чергової кризи в стосунках між владою та опозицією. Тоді опозиція, якщо рішення буде до початку травня, отримає конкретний привід для оголошення своїх вимог, а будуть вимагати проведення виборів до Київради вже в цьому році. Одне можна сказати напевно, що 2 червня в Києві виборів не буде", - резюмував політолог.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1060 | Додав: adminA | Теги: театр абсурду в Раді, кличко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]