Пн, 2024-09-16, 21:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:12
Майже 2,5 га землі усі українці можуть безкоштовно отримати у власність
Інші останні Економічні новини

Усі громадяни України, яким уже є 18 років, мають право безкоштовно отримати землю у власність. При цьому максимальна площа землі, на яку можна претендувати безоплатно, становить маже 2,5 гектара.

Щоправда, під час повномасштабної війни цей закон поставлений на паузу, але не скасований. Ймовірно, землю можна буде отримати після війни.

Закон дає право кожному повнолітньому громадянину України отримати безплатно землю у власність. При цьому під різне цільове призначення передбачені різні площі земельного наділу.

Зокрема, українці можуть отримати у власність із державного або комунального земельного фонду ділянки, що мають таку максимальну площу:

    2,0 га – для ведення особистого селянського господарства;
    0,12 га – для ведення садівництва;
    0,25 га у селах, 0,15 га в селищах, 0,10 га в містах – для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;
    0,10 га – для індивідуального дачного будівництва,
    0,01 га – для будівництва індивідуальних гаражів.

Причому закон передбачає можливість для кожного громадянина отримати не одну ділянку із цього переліку, а кожну, що є цьому списку. Тобто теоретично, кожен громадянин може отримати п'ять ділянок землі різного цільового призначення.

Максимальна загальна площа таких наділів може становити 2,48 га або майже два з половиною гектари.

До кінця війни закон поставили на паузу

Цей закон працював, хоч і з потугами, до початку повномасштабної війни. Щоб добитися права на виділення землі і згодом пройти всі бюрократичні процедури до остаточного оформлення права власності, українцям доводилося виявити неабияке терпіння та наполегливість. Та все ж, хто цього дуже прагнув, той добивався бажаного.

Щоправда, цю процедуру не можна було назвати безоплатною. Землю у власність справді передавали безкоштовно. Але проходження усіх землевпорядних процедур потребувало неабияких витрат.

Зараз закон поставлено на паузу. І він практично не діє. Втім, навряд чи його розблокують і після війни. Адже після війни сільськогосподарські угіддя та земельні надра будуть єдиним ліквідним товаром в Україні.

Та й іще до війни експерти підрахували: якби теоретично усі повнолітні громадяни України раптом захотіли стати землевласниками, то "вільної" землі (яка ще залишилась не приватизованою) просто б на усіх не вистачило.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 303 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]