Сб, 2024-04-20, 01:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:05
Місія недосконала: Європарламент критикує Кокса та Кваснєвського
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європарламентарі констатують відсутність прогресу у справах ув'язнених українських політиків, судові справи яких відстежує місія Кокса-Кваснєвського. Про це йдеться в матеріалі Deutsche Welle.

"Я, звісно, дуже розчарована тим, що очікувані та бажані результати цієї місії донині відсутні", - наголосила голова фракції Зелених у Європейському парламенті Ребекка Хармс.

Євродепутатка підкреслила, що Валерія Іващенка все ще не реабілітовано, "тоді як ситуація з Тимошенко та Луценком дотепер не покращилася, а погіршилася". Значно обтяжує роботу місії, на її думку, і позбавлення судом мандатів трьох депутатів Верховної Ради.

Водночас Хармс наголосила, що у роботі місії йдеться не лише про ув'язнених політиків, а й загалом про верховенство права в Україні.

Засмучена відсутністю прориву у справах Тимошенко й Луценка і представниця фракції Європейської народної партії у Європарламенті Ельжбета Катажина Лукачієвська, яка входить до делегації з парламентської співпраці "ЄС-Україна".

"Це показує, що у цій ситуації Україна має свою позицію і не дуже зважає на європейську чи польську суспільну думку", - каже вона.

Європарламент розпочав місію Кокса-Кваснєвського у червні 2012 року. У жовтні екс-президенти представили до уваги лідерів фракцій Європарламенту проміжний звіт за результатами свого перебування в Україні. Олександр Кваснєвський тоді розповів про певні успіхи місії, які полягали в тому, що Тимошенко перевели з колонії до лікарні, а Іващенко отримав умовний термін.

"Тоді були сподівання, що за допомоги місії вдасться більш-менш швидко розв'язати проблему Тимошенко і Луценко", - каже голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Політичний експерт зазначає, що з часом коло завдань місії розширили - окрім моніторингу судових справ проти екс-урядовців до її повноважень додали контроль над виконанням Україною "домашнього завдання" з євроінтеграції, від якого залежить доля Угоди про асоціацію.

Загалом українські експерти оцінювали роботу місію більш позитивно, проте закликали не очікувати від неї забагато. "На цьому етапі того, що можна досягнути, вони досягли", - вважає голова правління українсько-польської фундації ПАУСІ Тарас Возняк, вказуючи на "неофіційну" обіцянку Віктора Януковича звільнити Юрія Луценка, про яку повідомляли ЗМІ.

"Якщо буде звільнений хоча б Луценко, це вже буде вагомий результат цієї місії", - погоджується Володимир Фесенко.

Остаточний звіт про роботу місії в Україні, за словами голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, має бути опубліковано у квітні. "Доповідь відіграватиме важливу роль з огляду на рішення, яке має ухвалити Євросоюз щодо підписання Угоди про асоціацію", - зазначила у розмові з DW експерт берлінського Фонду науки і політики Сюзан Стюарт.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: кокс, Місія недосконала, європарламент, Кваснєвський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]