Пт, 2024-04-26, 04:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:04
На приватність американців програми стеження ніяк не вплинуть - Обама
Інші останні Новини світу
Президент США Барак Обама виступив на захист програм стеження, які здійснює Агентство національної безпеки (АНБ). Свою позицію з цього приводу він озвучив в інтерв'ю американській телекомпанії PBS, пише NEWSru.com.

"Я можу точно сказати, що, якщо ви є громадянином США, АНБ не може прослуховувати ваші телефонні дзвінки і зламувати вашу електронну пошту", - заспокоїв він співвітчизників.

Він підкреслив, що аби мати таке право, спецслужби повинні отримати спеціальний дозвіл суду.

Президент не став заперечувати, що подібні запити з боку розвідувального співтовариства мали місце. Однак, за його словами, "їх було напрочуд мало, а, крім того, співробітники спецслужб не йдуть на такі кроки, якщо не мають на те достатніх підстав".

Обама нагадав про дві секретні програми, дані яких близько тижня тому розкрив пресі колишній співробітник однієї фірм, що працювали на АНБ, - Едвард Сноуден.

"Перша з них, під назвою "2015", передбачає збір даних телекомунікаційних компаній. Припустімо, з мого телефону був здійснений дзвінок на ваш номер. Жодних імен, ніякого збору відомостей про зміст розмови, лише номери, час, коли зроблений дзвінок, і його тривалість", - зазначив президент.

"Друга програма проходить під назвою "702" і не може поширюватися на американців. Вона дуже тісно пов'язана з боротьбою з тероризмом, поширенням озброєнь, кібератаками, а також з певним числом ідентифікаторів - телефонними номерами, електронною поштою тощо", - сказав Обама.

Президент підкреслив, що всі ці програми були схвалені Конгресом.

Він також відмовився оцінювати збитки, яких витоки, подібні до тієї, що сталася завдяки Сноудену, завдають національній безпеці США. "Я не збираюся коментувати ситуацію. Це питання було передано до Міністерства юстиції для кримінального розслідування і можливої екстрадиції. І я залишу відповіді на такі питання представникам цього відомства", - сказав він.

Обама також уточнив, що найближчим часом зустрінеться з представниками громадянського суспільства, щоб обговорити ситуацію, що склалася.

Трохи більше тижня тому в США вибухнув скандал у зв'язку з діями АНБ, яке, відповідно до секретного судового ордеру, отримує інформацію про дзвінки мільйонів абонентів однієї з найбільших американських телекомунікаційних компаній - Verizon.

Крім того, ЗМІ повідомили про іншу масштабну програму уряду США, яка здійснює стеження за інтернет-користувачами по всьому світу. Як з'ясувалося, дані про ці секретні програми передав пресі Едвард Сноуден.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: обама, стеження, приватність американців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]