Пт, 2024-04-19, 13:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:06
На регіональних виборах у ФРН перемагає партія Меркель
Інші останні Новини Європейського Союзу

На виборах до земельного парламенту (ландтагу) федеральної німецької землі Північний Рейн - Вестфалія (NRW), які відбулися в неділю, 14 травня, перемагає опозиційна в регіоні партія канцлерки Анґели Меркель (Angela Merkel) Християнсько-демократичний союз (ХДС) на чолі з Арміном Лашетом. За попередніми даними підрахунку голосів, вона отримує 33 відсотки голосів, передає інформагенція AFP з посиланням на керівниками земельної виборчої комісії. Водночас правляча в NRW Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) набирає 31,4 відсотка.


ХДС перемогла на земельних виборах у землі Північний Рейн - Вестфалія

ХДС - беззаперечний переможець земельних виборів у землі Північний Рейн - Вестфалія

Також до ландтагу проходять представники Вільної демократичної партії (12,6 відсотка), Зелені (6,3 відсотка) та правопопулісти з "Альтернативи для Німеччини" (7,3 відсотка). Останні вперше отримають представництво у ландтазі NRW. Натомість подолати 5-відсотковий бар'єр не змогли Ліві, що здобули 4,9 відсотка голосів. Вільні демократи покращили свої показники наполовину, Зелені ж погіршили майже вдвічі. Явка становила близько 66 відсотків.

Між тим чинна прем'єрка федеральної землі, соціал-демократка Ганнелоре Крафт (Hannelore Kraft), уже подала у відставку з посади як голови земельної організації соціал-демократів, так і віце-голови СДПН. Результат соціал-демократів на вісім відсоткових пунктів гірший за голосування 2012 року. Християнські демократи навпаки додали більше семи відсотків до своїх показників.

Варіанти коаліції

У владі у Північному Рейні Вестфалії до виборів перебували соціал-демократи у коаліції з Зеленими. Враховуючи перші результати виборів, можливі кілька варіантів коаліції.

Реалістичним залишається варіант так званої "великої коаліції" консерваторів та соціал-демократів, чинний  й на федеральному рівні. Ймовірною також є традиційна коаліція ХДС та ВДП.

Нагадаємо, земельні вибори у Північному Рейні Вестфалії називають "малими загальними" або генеральною репетицією голосування 24 вересня під час обрання нового складу Бундестагу, а відтак і канцлера Німеччини. У минулому розташування політичних сил у Північному Рейні - Вестфалії, де мешкає майже 18 мільйонів виборців, неодноразово ставало моделлю для центрального уряду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 773 | Додав: adminA | Теги: ФРН, регіональні вибори, партія Меркель | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]