Пт, 2024-04-26, 06:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:34
На створення робочих місць для молоді ЄС витратить 8 млрд євро
Інші останні Новини Європейського Союзу
На боротьбу з молодіжним безробіттям Євросоюз направить 8 млрд євро. Гроші на гарантії роботи та навчання отримають країни, де понад 25% безробітних - це дещо більше середнього рівня по ЄС, повідомляє Газета.Ru. У порівнянні з масштабом проблеми інвестиції явно недостатні, вважають експерти.

Вкласти 8 млрд євро у боротьбу з молодіжним безробіттям протягом найближчих двох років - таке рішення ухвалили лідери країн Євросоюзу в перший день саміту в Брюсселі. Це на 3 млрд євро більше суми, названої на лютневому саміті ЄС .. Підвищення відбудеться за рахунок невикористаних бюджетних коштів. "Ми ухвалили рішення, що всі невикористані фонди ЄС підуть "в загальний котел", що дозволить забезпечити фінансування як мінімум у розмірі 8 млрд євро", - оголосив президент спільноти Херман ван Ромпей.

"Ми отримаємо додаткові три мільярди, - не сумнівається прем'єр-міністр Італії Енріко Летта, цитата по The Wall Street Journal. - Дуже позитивний результат".

З цих коштів буде сформовано "гарантії для молоді", які повинні забезпечити пошук роботи, навчання або стажування протягом чотирьох місяців після завершення основного навчання або реєстрації як безробітного.

Гроші планується направляти в країни, де рівень безробіття серед молоді перевищує 25%.

Це не такий високий рівень, як може здатися. У середньому по Євросоюзу рівень молодіжного безробіття, тобто серед громадян 15-24 років (Конвенція Міжнародної організації праці від 1973 року не вважає дитячою працею зайнятість після 14 років; виняток - важкі і небезпечні роботи: там дитячою вважається праця до 17 років), становить вже 23,5%, або 7,5 млн осіб, за даними Єврокомісії за квітень 2013 року.

Молодіжне безробіття в Греції та Іспанії становить майже 60%, в Італії та Португалії - більше 40%. Навіть у Франції цей показник перевищує 25%.

Експерти вважають це одним з результатів політики жорсткої бюджетної економії, що застосовувалася в ЄС для боротьби з борговою кризою. Скорочення держвитрат зменшило дефіцити бюджетів, проте скоротило кількість робочих місць. Ймовірно, тому Німеччина, яка спочатку нав'язувала політику економії, а тепер не бажає бути звинуваченою у зростанні безробіття, на саміті активно просувала план. Наступного тижня під керівництвом канцлера Німеччини Ангели Меркель у Берліні пройде конференція з проблеми молодіжного безробіття.

Довготривале молодіжне безробіття розцінюється як особлива проблема, яка може стати джерелом соціальної напруженості, зростання злочинності та наркоманії. "Високий рівень безробіття серед молоді може мати трагічні наслідки як для економіки, так і для суспільства, але найбільш небезпечним є його вплив на самих молодих людей", - зазначав єврокомісар по ринку праці Ласло Андор ще в грудні 2012 року. Тоді він вперше висловив ідею реформування існуючих фондів підтримки і повідомив, що більшість систем соціального захисту в країнах ЄС не можуть вирішувати завдання, що перед ними стоять.

Через молодіжне безробіття, за експертними оцінками, ЄС втрачає 150 млрд євро на рік, або 1,2% ВВП. Тут враховуються не тільки існуючі допомоги з безробіття, а й непрямі втрати.

Молодіжне безробіття - неймовірна проблема для Греції, визнав прем'єр-міністр Антоніс Самарас. "Нам потрібно вийти з площини і діяти винахідливо, нам потрібні рішучі заходи, які будуть ухвалені негайно", - закликав він учасників саміту.

Фонд, схвалений на червневому саміті, може почати роботу у 2014 році. Однак його ефективність викликає запитання.

"Це великі гроші, але, звичайно, кожен повинен розуміти, що основна відповідальність за результати ляже на плечі урядів і тих інструментів, які будуть впроваджені та використані на національних рівнях, - каже прем'єр-міністр Фінляндії Юрки Катайнен, цитата за агентством Reuters. - Європейське рішення частково допоможе, але головне не в ньому".

Не всі згодні і з тим, що це досить великі гроші. "Нам потрібно по 6 млрд євро щороку, - заявив канцлер Австрії Вернер Файманн.

6 млрд євро (або навіть 8 млрд євро) - це менше 1% бюджету ЄС, підкреслювали учасники саміту. Європарламент, Єврорада і Єврокомісія схвалили угоду по бюджету спільноти на 2014-2020 роки. Розмір бюджету склав майже 1 трлн євро.

Голова центру дослідження європейської політики Деніел Грос називав суму, яку протягом двох років ЄС збирається направити на боротьбу з молодіжним безробіттям, "краплею в морі" серед 13 трлн євро, що становлять ВВП ЄС. "Величина зусиль до смішного мала", - говорить він, цитата по WSJ. Він згадує, що й попередні заходи в цьому напрямку були недостатні. Для вирішення проблеми, за словами Гроса, потрібно буде змінити всю економічну політику регіону.

Зазначимо, що безробітної молоді у розвинених країнах світу - 26 мільйонів.

Дане явище має всі ознаки розпаду соціальної структури індустріального суспільства. Існуюча система корпоративного і державного найму не відповідає реальним потребам у зайнятості та організації сфери праці.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: створення робочих місць, ЄС, молоді 8 млрд євро | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]