Вт, 2024-04-16, 06:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:26
На українських АЗС що третій літр бензину - фальсифікат
Інші останні Кримінальні новини
Кожен третій літр бензину, реалізований на українських автозаправних станціях (АЗС), не відповідає чинним стандартам якості, заявив президент "Київського автомобільного клубу" Максим Головін, передає "Інтерфакс-Україна".

Такі результати були отримані за підсумками дослідження УкрНДНЦ хіммотології та сертифікації паливно-мастильних матеріалів і технічних рідин проб бензину, відібраних автомобілістами в 10 провідних заправних мережах столиці.

"Оцінювалося паливо, яке реалізують АЗС Shell, "КЛО", "БРСМ-Нафта", "АВІАС плюс", "Газовик", "ТНК", "Талісман", "Народна", "ОККО", WOG. Перевірка дала невтішні результати: якість бензину в Україні значно гірша за якість бензину в Європі. Як мінімум, 30% продаваного в країні бензину не відповідає ні старим українським стандартами, ні тим більше стандартам Євро-4 і Євро-5", - зазначають у "Київському автоклубі".

За словами Головіна, октанове число і детонаційна стійкість трьох з 10 проб не відповідає заявленим показникам. Щодо чотирьох з 10 проб виявлено невідповідність фракційного змісту і високий розрив між початковою і кінцевою температурою кипіння. Абсолютно всі відібрані проби були неналежного кольору і щільності.

"На більшості АЗС, де ми відбирали проби бензину, сертифікати палива датувалися ще 2012 роком, що вельми сумнівно. Сертифікати шукали по 40 хвилин, а на одній станції його взагалі не було... Все паливо було неналежного кольору - жовтого, а на одній станції - навіть коричневого", - зазначив Головін.

На думку керівника "Київського автоклубу", а також галузевих експертів, присутніх на прес-конференції, державі необхідно забезпечити контроль якості палива на АЗС. Це не тільки захистить автомобілі від поломок, а й дозволить істотно збільшити надходження акцизного податку до держбюджету.

"Контролюючи знизу, з АЗС, можна виявити по ланцюжку і виробників, і постачальників фальсифікованого палива та притягнути їх до відповідальності", - зазначає Головін.

За словами незалежного експерта з питань енергетики Валентина Землянського, з 2008-го по 2013 рік кількість перевірених державою АЗС скоротилася в 2,8 раза (до 357). Ця динаміка обернено пропорційна зростанню обсягів фальсифікату, що реалізується на українському ринку.

У свою чергу, аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко вважає за потрібне посилити державний контроль якості нафтопродуктів як на АЗС, так і на кордоні, оскільки більша частина палива на ринку є імпортною.

"Я вважаю, що необхідно забезпечити контроль якості на кордоні та на АЗС. За останні три роки, відтоді як в операторів зник страх перед контролерами, заводський бензин став великою рідкістю", - резюмував експерт.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Микола Азаров у відповідь на звернення "Київського автоклубу" 29 травня доручив міністру доходів і зборів Олександру Клименку забезпечити належний контроль якості імпортних нафтопродуктів.

Нещодавно Мінфін виніс на розгляд Кабінету міністрів законопроект про підвищення відразу на 50% акцизного збору на бензин і дизпаливо.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: третій літр бензину, українські АЗС, фальсифікат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]