Пт, 2024-10-18, 04:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
На заяву міністра оборони Польщі про "Волинське питання" у Раді відреагували
Інші останні Політичні новини

Народний депутат та член комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький заперечив міністрові оборони Польщі, який заявив, що без розв'язання «Волинського питання» Україна не зможе вступити до Євросоюзу.

Про це він написав у Facebook.

За його словами, «питання Волинської трагедії» немає, натомість воно є «вигадкою» та «піаром на словах». Водночас він визнав, що сама трагедія була — коли у 1943 році загинули громадяни Польщі як польського, так і українського походження.

Однак Княжицький розповів про інші питання, які, за його словами, розв'яжуть Україна та Польща. Це питання дозволів на ексгумацію поляків і відновлення таблиці в памʼять про загиблих у селі Монастир українців, яких убили представники НКВС.

Слова польського міністра також прокоментував інший народний депутат — Володимир В'ятрович. За його словами, у Польщі «досі є ті, що намагаються нинішні стосунки [з Україною] привʼязати до оцінок минулого».

Депутат відповів «тим, хто відповідають за оборону Польщі», заявивши, що конфліктом між українським та польськими народами завжди користувалася росія.

Що передувало?

Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що без розв'язання питання Волинської трагедії Україна не зможе вступити до Євросоюзу. Що саме він має на увазі під «розв'язанням» — польський міністр не уточнив.

Він також наголосив, що його країна «підтримує Україну настільки, наскільки це можливо». Однак у відносинах між державами «не все ідеально» через «нерозв'язані історичні питання».

У липні 2023 року, до роковин Волинської трагедії, Польща вкотре наголосила, що польсько-українське примирення має передбачати визнання провини та вшанування пам'яті жертв часів Другої світової війни. Україна не погоджувалася з «однобічною та політизованою» оцінкою трагічних подій 1943-1944 років з боку польських політиків і дипломатів.

А втім, Польща сигналізувала, що нерозв'язані питання історії ще можуть дати про себе знати. 1 серпня 2023-го, у День пам'яті Варшавського повстання 1944 року, заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що без урегулювання цього питання, розблокування ексгумації та вшанування пам'яті жертв «не буде справжнього примирення чи інтеграції України в ЄС».

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 320 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]