Ср, 2024-05-01, 17:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:21
Нашу космічну спадщину стирає зміна клімату
Інші останні Новини світу науки і технологій

Використовуючи штучний інтелект, супутникові спостереження та прогнози кліматичних моделей, група дослідників зі Швейцарії та Бельгії підрахувала, що на кожну десяту градуса підвищення глобальної температури повітря в середньому з поверхні крижаного щита зникає майже 9000 метеоритів. Ця втрата має серйозні наслідки, оскільки метеорити є унікальними зразками позаземних тіл, які дають змогу зрозуміти походження життя на Землі та формування Місяця.

Зникають із загрозливою швидкістю

До 2050 року близько чверті з приблизно 300 000 – 800 000 метеоритів в Антарктиді буде втрачено через танення льодовиків. До кінця століття дослідники передбачають, що ця кількість може зрости, наблизившись до втрати метеоритів ближче до трьох чвертей метеоритів на континенті за сценарієм сильного потепління.

Гаррі Зеколларі, опублікований у журналі Nature Climate Change, керував дослідженням, працюючи під керівництвом професора Даніеля Фарінотті в лабораторії гідравліки, гідрології та гляціології на кафедрі цивільної, екологічної та геоматичної інженерії ETH Zurich. Зеколларі та його співкерівник Вероніка Толленаар, Вільний університет Брюсселя, показують у дослідженні, що триваюче потепління призводить до втрати близько 5000 метеоритів на рік, випереджаючи зусилля зі збору антарктичних метеоритів у п’ять разів.

Метеорити – капсули часу Всесвіту

Зеколларі, який зараз є доцентом кафедри гляціології Брюссельського університету Вріє, закликає до великих міжнародних зусиль для збереження наукової цінності метеоритів: "Нам потрібно прискорити та активізувати зусилля з відновлення антарктичних метеоритів. Втрата антарктичних метеоритів багато в чому схожа на втрату даних, які вчені збирають із кернів льоду, зібраних зі зникаючих льодовиків – коли вони зникають, зникають і деякі таємниці Всесвіту".

Метеорити — це уламки з космосу, які надають унікальну інформацію про нашу Сонячну систему. Антарктида є найбільш плідним місцем для пошуку метеоритів, і на сьогодні близько 60 відсотків усіх метеоритів, коли-небудь знайдених на Землі, були зібрані з поверхні Антарктичного крижаного щита. Потік крижаного щита концентрує метеорити в так званих "зонах висадки метеоритів", де їх темна кора дозволяє їх легко виявити. На додаток до інтенсифікації операцій з вилучення метеоритів існує потенціал для підвищення ефективності місій з вилучення метеоритів у короткостроковій перспективі. Цей потенціал залежить головним чином від аналізу на основі даних для виявлення недосліджених зон висадки метеоритів і картографування областей, де оголюється блакитний лід, де часто знаходять метеорити.

Позаземна спадщина вислизає

Через свій темний колір метеорити переважно нагріваються відносно навколишнього льоду. Коли це тепло передається від метеоритів до льоду, воно може нагріти лід і, зрештою, призвести до місцевого танення льоду, що призведе до занурення метеоритів під поверхню льодового покриву. Коли метеорити потрапляють у льодовиковий покрив, навіть на невеликій глибині, їх уже неможливо виявити, і, таким чином, вони втрачені для науки.

З підвищенням атмосферних температур підвищується і температура поверхні льоду, посилюючи втрати. "Навіть коли температура льоду значно нижче нуля, темні метеорити настільки нагріваються на сонці, що можуть розтопити лід безпосередньо під метеоритом. Завдяки цьому процесу теплий метеорит створює локальну западину в льоду і з часом повністю зникає під поверхнею", — говорить Толленаар.

Вчені прийшли до висновку, що в довгостроковій перспективі єдиний спосіб зберегти більшість антарктичних метеоритів, що залишилися, — це швидко скоротити викиди парникових газів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 185 | Додав: admin | Теги: клімат, Зміна, Спадщина, космос | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]