Чт, 2024-04-25, 07:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:22
Науковці пояснили, чому футболісти - доволі дурнуваті створіння
Інші останні Новини світу науки і технологій
Футболісти, які часто грають головою, доволі кепсько справляються з тестами на кмітливість і мають характерні ушкодження мозку, які раніше траплялися тільки у людей з травмами черепа, заявляють нейрофізіологи в статті, опублікованій у журналі Radiology.

"Футбол є найпопулярнішою грою у світі. У неї грають люди різного віку, зокрема й діти, і є побоювання, що гра головою може викликати пошкодження мозку. Ми з'ясували, що футболісти, які здійснювали 800-1500 ударів головою на рік, потерпали від порушень у роботі нейронів у потиличній і скроневій ділянках мозку", - заявив Майкл Ліптон з Університету Єшиви в Нью-Йорку (США).

Ліптон і його колеги дійшли такого висновку, "просвітивши" мозок за допомогою дифузійної МРТ і вивчивши інтелектуальні здібності 37 футболістів-аматорів. У середньому, учасники експерименту грали в футбол протягом 22 років і хоча б раз виходили на поле протягом 10 місяців на рік. Дослідники попросили їх пройти один з варіантів IQ-тесту і простежили за тим, як часто вони грали головою.

На відміну від традиційних методик магнітно-резонансної томографії, дифузійна МРТ дає змогу відстежити найменші зміни в роботі аксонів нервових клітин, з яких складається біла речовина мозку. За їхніми словами, здорові нейрони обмінюються один з одним потоками молекул води та інших речовин, які добре помітні для дифузійної МРТ. Коли їхня робота порушується, частина з цих потоків зникає. Тож такі томографи можна використовувати для пошуку травм мозку.

Виявилося, що футболісти, котрі часто грали головою, дещо гірше справлялися із завданнями тесту порівняно з іншими учасниками експерименту. Причиною цього було пошкодження білої речовини в потиличній і скроневій мозку, що зображалося на їхніх томограмах. За словами науковців, подібні пошкодження вони раніше зустрічали тільки у людей, які пережили травми черепа, що свідчить про підвищену небезпеку травм у футболі.

А ось шведські дослідники з'ясували, що чоловіки, які перебувають у шлюбі з розумними жінками, вирізняються міцнішим здоров'ям. Такі висновки ґрунтуються головно на результатах дослідження за участю півтора мільйона подружніх пар, яке було проведено фахівцями зі Швеції.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 918 | Додав: nowyny | Теги: дурнуваті створіння, футболісти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]