Вт, 2024-04-16, 23:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:51
Науковці змогли вживити електроніку в людську шкіру
Інші останні Новини світу науки і технологій
Електронні татуювання, що не бояться води, тепер можуть стежити за ритмом серця під час повсякденної активності. Науковці знайшли спосіб "вкарбувати" відстежувальні пристрої прямо в шкіру пацієнта. Таким чином люди можуть постійно спостерігати за станом свого здоров'я.

Так звана епідермальна електроніка була продемонстрована раніше в дослідженнях Джона Роджерса, науковця з Університету Іллінойсу. Гаджет складався з надтонких електродів, сенсорів і бездротової системи живлення і комунікації. Теоретично вже ці розробки можна було використовувати для імплантації в шкіру. Однак у них були і суттєві вади, повідомляє Technology Review.

"Ця технологія непогана, якщо ви сидите в офісі, а ось якщо ви зібралися в душ або хочете поплавати в басейні, система б вийшла з ладу", - пояснює Роджерс. Однак нова технологія "карбування на шкірі" здатна зробити електронну начинку більш витривалою.

"Ми відкрили, що цілком можна імплантувати ультратонку електроніку прямо в поверхню шкіри", - каже розробник. Отож шар еластометра, використовуваний в більш ранніх версіях технології, виявився непотрібним. Вилучивши його, науковці змогли зменшити розмір пристрою в 13 разів. Вживлені татуювання можна носити на тілі до 2 тижнів, поки природне відшарування шкіри не виведе гаджет назовні, після чого вживлення доведеться повторити.

Протягом цих двох тижнів пристрій здатний постійно вимірювати температуру, пульс, тиск і рівень зволоження шкіри. Особливо пристрій корисний для відслідковування загоєння ран. Роджерс стверджує, що в даний час його лабораторія сфокусувалася на створенні систем зв'язку, які можуть бути інтегровані в систему. У перспективі науковець сподівається зробити технологію комерційною та налагодити широкомасштабне виробництво датчиків, котрі імплантуються в шкіру.

У 2010 році американські науковці розробили систему, яка дозволяє вводити текст і керувати різними електронними пристроями за допомогою проекції клавіш управління на руку, яка таким чином перетворюється на сенсорний екран.

Втім, майбутнє може обійтися і без нашпигованої гаджетами людини. Науковці з 15 європейських дослідницьких інститутів, що об'єдналися у спільний проект BrainScaleS зі створення штучної електронної версії головного мозку людини, в листопаді 2012 року оголосили про створення комп'ютерного чіпа Spikey, котрий успішно імітує роботу мозку. Подібні нейроморфні чіпи вже існують, але досі вони могли імітувати лише одну конкретну схему мозку. А Spikey може відтворити будь-яку з них. Фахівці зазначають, що всі сучасні комп'ютери здатні працювати й аналізувати інформацію набагато швидше за людину, але на практиці вони ефективні лише для розв'язання вузькоспеціалізованих завдань.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1001 | Додав: adminA | Теги: електроніка, людська шкіра, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]