Нд, 2024-09-08, 03:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:20
Нідерланди видали ліцензію на експорт в Україну винищувачів F-16
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Про це в листі до парламенту країни повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, пише видання AD. За даними журналістів, лист також написаний від імені глави МЗС Ханке Брюїнс Слот та міністра зовнішньої торгівлі Лісьє Скрейнемахер.

Крім Нідерландів літаки нададуть ще три країни

AD з посиланням на джерело в Гаазі також пише, що уряд хотів видати ліцензію якнайшвидше — до того, як при владі опиниться новий кабінет міністрів (новий уряд очолить Дік Шуф; попередній розпустили після того, як екс-прем'єра Марка Рютте призначили генсеком НАТО). При цьому коаліційні партії, зазначає видання, погодилися й надалі «політично, військово, фінансово та морально» підтримувати Україну.

З видачею ліцензії, пише AD, тепер ніщо не може завадити постачанню F-16 в Україну. Очікується, що перші винищувачі прибудуть уже влітку. Крім Нідерландів, літаки в Україну також обіцяли поставити Данія, Бельгія та Норвегія.

Для ефетивного використання F-16 потрібен ще один дозвіл від США

Винищувачі F-16 називають не просто кількісним та якісним апгрейдом для Повітряних сил ЗСУ, а й важливим інструментом для боротьби за панування у повітрі. Підготовка до їх застосування триває вже давно: ще до прильоту літака українські війська намагаються знищити якомога більше російських систем ППО в Криму, на окупованих територіях і в прикордонних регіонах росії.

Українське командування та західна коаліція планують використовувати F-16 дуже амбітно: це не просто кількісна та якісна модернізація Повітряних сил ЗСУ, а й важливий інструмент боротьби за перевагу в повітрі. Ймовірно, виграти цю боротьбу лише відносно сучасними літаками буде неможливо: для успіху також потрібен дозвіл Заходу (насамперед США) на застосування далекобійної зброї проти аеродромів на базі російської авіації, пише ЗМІ.

Десятки F-16 при правильному використанні можуть створити великі проблеми російській авіації та сухопутним військам. Вони, ймовірно, зможуть періодично збивати російську авіацію та ефективно завдавати ударів по цілях на землі краще, ніж бомбардувальники та винищувачі радянського виробництва.

Однак навряд чи лише F-16 принесуть Україні перевагу в повітрі – або навіть зменшать перевагу Повітряно-космічних сил рф та забезпечать паритет у повітряній війні. Для цього потрібні всебічні зусилля – включно з дозволом на удари по російських авіабазах західною зброєю.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 220 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]