Пт, 2024-04-19, 22:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:56
Нову угоду зі скорочення ядерної загрози підписали США і Росія
Інші останні Новини світу
США і Росія уклали "нову двосторонню рамкову угоду про скорочення ядерної загрози". Це дозволить двом країнам співпрацювати за кількома напрямами у справі нерозповсюдження ядерних матеріалів, йдеться в заяві, яку поширив Білий дім.

Зазначається, що мова, зокрема, йде про партнерство в плані "забезпечення захисту, контролю та обліку ядерних матеріалів". Також підкреслюється, що "нова угода ґрунтується на успішному виконанні підписаної в 1992 році програми скорочення загрози від зброї масового знищення, більш відомої за іменами її авторів як програма Нанна-Лугара, термін дії якої минув" 17 червня. Нову угоду підписано 14 червня, вказує ИТАР-ТАСС.

У заяві Білого дому вказується, що "спільні дії США та РФ у сфері ядерної безпеки будуть здійснюватися в рамках багатосторонньої ядерно-екологічної програми в РФ (МНЕПР) і на основі двостороннього протоколу".

"Підписання нової угоди показує, що США і Росія залишаються прихильними гарантуванню ядерної безпеки та іншим чесним цілям у сфері непоширення", - йдеться в повідомленні Білого дому.

У понеділок, 17 червня, президент США Барак Обама після переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним повідомив, що обидві країни мають намір продовжувати співпрацю, яка було розпочато в рамках програми Нанна-Лугара, яка передбачає знищення ядерної, хімічної та інших видів зброї масового ураження, а також встановлення контролю за її непоширенням.

"Ми говорили про те, щоб продовжувати нашу співпрацю, яка була розпочата в рамках цієї програми", - сказав Обама. За його словами, "це хороший приклад того, як наші відносини є конструктивними і заснованими на співпраці".

"Такі підходи можуть допомогти відійти від ментальності холодної війни і почати нову співпрацю - на благо безпеки не тільки Росії і США, а й усього світу", - підкреслив американський президент.

У свою чергу, один з авторів програми Нанна-Лугара - колишній сенатор Семюел Нанн - в окремій заяві зазначив, що Москва і Вашингтон "змогли залишити осторонь історичні суперечності й показати, що відповідальне лідерство вимагає спільних дій зі скорочення ядерних загроз".

Він нагадав, що "з початку 1990-х років США і Росія, як і інші країни-однодумці, розуміли, що убезпечення від зброї масового знищення приносить користь всьому світу".

Нанн також висловив упевненість в тому, що Москва і Вашингтон знайдуть можливості для спільної роботи за цими напрямами.

Раніше державний департамент США опублікував дані про ядерну потужність Росії і США, з яких випливає, що Вашингтон за кількістю ядерних озброєнь, як і раніше, випереджає Москву.

На американських ракетах встановлено 1654 ядерні боєголовки, а на російських - 1480. Всього у США налічується 1028 готових до використання і тих, що перебувають у резерві, пускових установок для ракет наземного, морського і повітряного призначення, у Росії — 900.

Обмін даними між Росією і США проводиться двічі на рік у рамках договору про заходи щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО), який підписали Дмитро Медведєв і Барак Обама в Празі 8 квітня 2010 року і який набув чинності 5 лютого 2011-го.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 843 | Додав: adminA | Теги: скорочення ядерної загрози, угоду, США і Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]