Пт, 2024-03-29, 09:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:26
Опозиція і влада вийдуть на герць у Європі. ПАРЄ готує "ринг"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Головною темою сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка відкривається сьогодні в Страсбурзі, стане, судячи з усього, ситуація в Україні. Депутати зажадали провести термінові дебати про "геополітичний вибір" України та посилення там "антидемократичних тенденцій". Відповідати на їхню критику доведеться і представникам РФ - багато хто в ПАРЄ вбачає у цій країні причину того, що "Київ відвертається від Європи", пише "КоммерсантЪ-Украина".

Зимова сесія ПАРЄ обіцяє бути скандальною. Одним з головних пунктів порядку денного мають стати термінові дебати про ситуацію в Україні, із запитом про проведення яких звернулися естонська депутатка Майліс Репс і шведський парламентар Маріетта де Пурбе-Лундін, які стежать за виконанням зобов'язань Києва перед Радою Європи. У своїй заяві доповідачки засуджують "як провокації радикальних демонстрантів, що спричинили насильство, так і надмірне застосування сили правоохоронними органами під час розгону протестних акцій", і вимагають, щоб влада України негайно перейшла "до відкритого і ефективного діалогу з силами, що об'єдналися на Евромайдані". Крім того, ПАРЄ вимагатиме скасування законів України, котрі набрали чинності 22 січня, що обмежують участь у мітингах, поширення інформації в інтернеті і діяльність за кошти закордонних грантів.

В українській делегації, втім, сподіваються, що знизити загострення пристрастей дозволять останні ініціативи президента Віктора Януковича, який пообіцяв переглянути суперечливі закони і запропонував лідерам опозиції посади в уряді.

"Будемо змінювати закони, оголосимо амністію затриманим, а Арсеній Яценюк і Віталій Кличко нехай тепер роботою займаються, а не демагогією", - заявив член української делегації, народний депутат Володимир Вечерко (Партія регіонів).

Євродепутатам він порадив "згадати, що в Україні є демократично обраний президент, а не підтримувати захоплення держустанов і не займатися саморекламою".

Опоненти влади мають намір довести в ПАРЄ, що "пропозиції Януковича - блеф і затягування часу", як заявив представник фракції "Батьківщина" в українській делегації народний депутат Володимир Ар'єв.

"Потрібно законодавчо обмежити владу президента. А так немає ніякої гарантії, що через місяць новий прем'єр не виявиться у відставці, а маховик репресій не розкрутиться з новою силою", - пояснив співрозмовник.

Він висловив сумніви в можливості ефективного діалогу влади та опозиції, пославшись на ситуацію в українській делегації в ПАРЄ.

"Раніше ми хоч віталися, а тепер навряд чи взагалі будемо розмовляти один з одним", - сказав пан Ар'єв.

Представникам обох таборів проте доведеться відповісти на питання про геополітичний вибір України. Доповідачі по Україні заявили, що "Київ відвертається від Європи". З цим згодні і багато депутатів.

"Український народ вочевидь ще не визначився з тим, на що повинна бути схожа країна, - сказав шведський депутат Бйорн фон Сюдов. - Шкода, що Янукович розвернувся в бік Москви, тому що сьогодні Росія у багатьох відношеннях деградує".

Делегація РФ готова до сплеску антиросійських настроїв на цій сесії.

"Ми не будемо виправдовуватися за відмову Києва від євроінтеграції, - заявив глава делегації Олексій Пушков. - По-перше, це не остаточний геополітичний вибір - таким можна було б вважати вступ до Митного союзу. По-друге, це в ЄС повинні виправдовуватися за те, що поставили Україну в умови, що загрожують їй неминучим дефолтом".

Зазначимо, що низка європейських країн і США говорили про запровадження санкцій проти українських чиновників і закликали владу знайти компроміс у ситуації, що склалася.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 926 | Додав: adminA | Теги: ринг, опозиція, ПАРЄ, Європі, герць, влада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]