Пн, 2024-05-06, 01:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:28
Перші квіти розквітли в Антарктиді
Інші останні Новини світу

З кожним роком Антарктида стає все менш впізнаваною. На суші вчені виявили, що квітучі рослини, мох і водорості поширюються, як ніколи раніше, а на морі площа плаваючого морського льоду досягла рекордно низького рівня. Ці різкі зміни збіглися з підвищенням літніх температур. У 2022 році дослідники Вашингтонського університету (UW) зафіксували найбільшу хвилю спеки, яка коли-небудь вражала Антарктиду.

Перловник антарктичний. (Liam Quinn/Flickr/CC BY SA 2.0)

У березні температура біля південного полюса досягла 39 °C вище норми протягом трьох днів поспіль, досягнувши піку в -10°C (14 °F).

"Це була найгарячіша температурна аномалія, зареєстрована в будь-якій точці світу", – сказав Едвард Бланшар-Рігглсворт, атмосферолог і перший автор опублікованої статті команди UW, Каші Патель у The Washington Post.

Деякі з його команди, які в той час працювали в Антарктиді, носити шорти і навіть виходили без сорочки на сонце. Такі моменти як ніколи дають зрозуміти, що Антарктида не застрахована від кліматичної кризи, як колись вважали деякі вчені. Щоб з’ясувати, яка частина нещодавньої спеки в Антарктиді була пов’язана зі зміною клімату, команда з UW використала «сюжетний підхід».

Ця стратегія моделювання спирається на «розгортання минулих подій або вірогідних майбутніх подій чи шляхів» для відтворення поточних кліматичних подій.

«Ми виявили, що зміна клімату за останнє століття посилила хвилю спеки на 2 °C, тоді як еквівалентна хвиля спеки в 2096 році була б ще на 6 °C теплішою порівняно з 2022 роком (8 °C порівняно з 1922 роком)», — пишуть Бланшар- Рігглсворт і колеги.

Такий майбутній сценарій може призвести до того, що березневі температури в Антарктиді небезпечно наблизиться до точки танення, загрожуючи величезним смугам льоду на континенті. На цей час Антарктида та пов’язані з нею острови вкриті постійним снігом і льодом, лише близько відсотка землі, придатної для квітучих рослин, таких як антарктичний волосяник (Deschampsia antarctica) і антарктичний перловник (Colobanthus Quinsis).

Однак за останні кілька десятиліть тепліші весни та літо призвели до того, що такі рослини злетіли, при цьому темпи зростання зросли на 20 відсотків або більше з 2009 по 2018 рік. Згідно з деякими моделями, до кінця століття площа вільних від льоду земель на Антарктичному півострові для колонізації рослин збільшиться втричі.

Якщо рослинність продовжить поширюватися в цих зонах, дослідники хвилюються, що це призведе до «незворотної втрати біорізноманіття» в Антарктиді.

"Ми знаємо, що будуть тисячі квадратних кілометрів нової території, вільної від льоду, а високі температури та додаткова доступна вода створять нові середовища існування, придатні для колонізації, що принесе користь одним видам, а іншим ні", — пояснила Джасмін Лі, біолог з охорони природи у Британській антарктичній службі у 2022 році.

"На жаль, більш м’який клімат також знизить бар’єр для вторгнення чужорідних видів рослин і тварин".

Зараз вчені з усього світу працюють якнайшвидше, щоб зрозуміти минуле та теперішнє середовище існування Антарктиди, щоб зберегти їх у майбутньому.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 361 | Додав: admin | Теги: квіти, Антарктида | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]