Ср, 2024-04-24, 15:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:56
Підготовкою до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Томенко незадоволений
Інші останні Культурні новини
Нардеп Микола Томенко незадоволений підготовкою до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка на Черкащині, передає Gazeta.ua.

"Залишився фактично рік. І поки що я не знаю, що держава такого зробить. Тут один великий чиновник черкаський сказав, що ми книжки видаємо і це напевно ганебна справа. Ми з Гальченком такі трохи темні люди, що ми як видаємо книжки, то не даємо по 20 фотографій своїх. Ми не на бюджетні гроші це видаємо. Можливо, якщо колись повністю зійдемо з розуму, то видамо книжку, де буде 500 наших фотографій. Але адекватна людина не може додуматися до такого, - сказав Томенко, маючи на увазі книгу-фотоальбом "Рік поступу. Черкащина крокує вперед", де на 188 сторінках книги міститься 504 фотокартки голови обласної адміністрації Сергія Тулуба", - сказав Томенко.

"Я не думаю, що це черкащани придумали, що нам треба всім миром і всім бюджетом будувати мармуровий іконостас в Успенському соборі. Чого його там будувати? Чи він якось пов'язаний із Шевченком? Ну якщо хочете вже так пошанувати, то давайте відбудуємо той дерев'яний іконостас, який там був, коли Шевченка відспівували. Ну при чому тут до Шевченка цей мармуровий іконостас, що вся Черкащина збирає гроші на нього. Ну так, в нас же найбагатша область Черкаська… Давайте тоді ще й золотом там напишемо на ньому, а під ним готель збудуємо із сауною. За бюджетні гроші. Я подивився там план, то побачив, що без готельного комплексу і сауни не можна відзначити день народження Шевченка", - сказав Томенко.

"Я розумію, що освіти трошки бракує і знання історії, так запитайте Гальченка, інших дослідників, що варто було б зробити для того, щоб і Черкащина відчула, що Шевченка українська держава шанує. Бо я вже 5-й рік збираюся приїхати на відкриття автобану Канів – Київ. Уже й стрічки замовив, дуже серйозні. А тепер я знов читаю, що це в плані. Так мусили ж відкрити ще в 2012 році і туристи мали поїхати по ньому. А тепер проекту навіть не має. Який автобан? Треба зробити реальні речі – хоч в Каневі порядок наведіть", - сказав Томенко.

Микола Томенко запропонував для початку відбудувати місцевий палац культури.

"Я гордий, що ми з Володимиром Гресем літній кінотеатр зробили, що хоч десь в Каневі можна зібратися. Бо на гору всі приїжджають і кажуть, що люблять Шевченка, а в місті немає куди зайти зібрати громаду. Тому треба робити ті речі, які для місцевої громади потрібні. А не придумувати, чи на літаках літати, чи в сауну ходити під Шевченком. Якщо вже щось будувати там, то не церкви, де при сьогоднішній ситуації… не хочу нікого ображати, але якщо сьогодні будується церква, ми не знаємо, що це за церква? Де будуть славити Кирила і "Руський мір" на могилі Шевченка, то він перевернеться там 10 раз, що ми зараз збудуємо з українського бюджету церкву Московського патріархату", - заявив політик.

Також Томенко порекомендував збудувати хату Шевченка замість церкви.

"Шевченко мріяв збудувати хату на Черкащині, навіть креслення є. 10 років уже про це говориться. То ж краще хату зробити, а не той офіс, що йому в Каневі зробили з гіпсокартону – офіс російського банку замість музею. От хату я б підтримав, - підкреслив опозиціонер. – До того ж я зі своїми друзями: Леонідом Даценко, Володимиром Гресьом, Анатолієм Бондаренко, Максимом Поляковим, – пропонуємо до 200-річчя всім школам на безоплатній основі поміняти Шевченка в шапці, який він зараз у всіх підручниках, на європейського Шевченка, як він сам себе малював. Щоби діти бачили молодого, впевненого в собі, не після 10-річного заслання".

На останок Микола Томенко зазначив про наміри поставити пам'ятник Шевченку у селі Прохорівка.

Зазначимо, у 2011 році Канів у річницю перепоховання Шевченка відвідали прем'єр-міністр Микола Азаров і голова Верховної Ради Володимир Литвин. Близько сотні активістів ВО "Свобода", які також були присутні на заході, освистали тоді політиків.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1088 | Додав: adminA | Теги: народження Тараса Шевченка, підготовка, 200-річчя, томенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]