Сб, 2024-04-20, 15:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:50
По домівках учасників Автомайдану ДАІ ініціює "походи"
Інші останні Столичні новини - новини Києва
ДАІ починає викликати на співбесіди людей, які 29 грудня їздили до Межигір'я.

Як виявилося з повідомлень на сторінках соціальних мереж, такі виклики тривають вже кілька днів. Записи публікує .

Olena Martynchyk: "Отримала на завтра запрошення в Печерське ДАІ, буду вдячна за поради від тих, хто вже мав задоволення поспілкуватися з ними. Заздалегідь дякую".

Анюта Бадрак: "Дзвінок в домофон....."представляється інспектором ДАІ і просить вийти з документами для перевірки"... З яких це пір вже перевіряти документи приїжджають додому.... Виходимо, говорить про те, що нібито водій не зупинився біля всіх 13 постів на вулиці Богатирській, чому є відео підтвердження. І попросив підписати пояснювальну записку.... Судячи з усього " ​багато" не зупинялось на вимогу ДАІ.... Як же все таки ми їм поперек горла)))))))))".

Andriy Radich: "Ситуація: Дзвонить у двері ДАІшник і хоче щось передати. Мене немає вдома. Дружина двері не відкриває, але дає мій телефон. Він мені передзвонює і каже, що я 29 грудня не зупинився на вимогу інспектора на перехресті Озерної та Богатирської (я думаю, всім зрозуміло про який день і яку подію йде мова). Пригадую: ДАІшники там таки були, але стояли на самій Богатирській, а я виїжджав з Озерної, тому мене вони зупинити не могли, тим більше в машині були ще 4 людини, всі б помітили. Поки що попросив його для початку передати мені запрошення в установленому порядку. Головне питання : ЩО ЦЕ І ЧОГО МЕНІ ЧЕКАТИ? Хто-небудь стикався з подібним?".

Співробітники ДАІ приходять до людей додому, запитують про власників транспортних засобів.

Вони запрошують на співбесіди.

Як виявилося, представники ДАІ посилаються на те, що власники транспортних засобів не зупинилися на вимогу інспектора.

Згідно з документом, який обнародувала одна з власників авто, даішники вимагають "надати машину для огляду".

"Українська правда" близько 17:40 четверга, 2 січня, спробувала отримати коментар у прес-секретаря ДАІ Наталії Сторожик, проте вона заявила, що не має такої інформації і пообіцяла дізнатися.

Однак станом на 18:49 вона не брала слухавку.

Юристи рекомендують писати запити тим, до кого ДАІ приходить додому

Юристи закликають людей, до яких додому приходять співробітники ДАІ і запрошують на співбесіди, писати інформаційні запити до ДАІ та ігнорувати такі запрошення.

Про це "Українській правді" сказав юрист Дмитро Йовдій, коментуючи інформацію про те, що останнім часом співробітники ДАІ навідуються додому до людей, які їздили до Межигір'я 29 грудня.

"Я рекомендую ігнорувати такі повідомлення, тому що вони не призводять ні до яких наслідків", - сказав він.

"Або рекомендую залучати адвокатів, щоб вони у відповідь на такі дії надсилали запити до органів ДАІ з вимогою роз'яснити, на підставі якого нормативного акту і чим керувався начальник відповідного відомства, коли направляв цей лист", - сказав Йовдій.

"Вони розраховують на те, що з купи тих листів, які вона розносили людям, хтось прийде на зустріч, у них вилучать права, техпаспорт, і ДАІ покаже, що вони свою роботу виконали і притягнули когось до відповідальності", - додав він.

"Якщо не з'являтися, то люди позбавляють ДАІ можливості формувати доказову базу. Вони вимагають від людини прийти, вимагають надання пояснень, вимагають документи від неї, і за таких обставин є база, тому що людина прийшла, написала пояснення, що вона їхала або не їхала", - сказав він.

"Потрібно з'являтися лише в тому випадку, якщо складено протокол, і вже суд викликає людину у цій справі. Тоді треба з'являтися до суду і доводити невинність з усіма доказами, які людина може навести: або що її не було, що інспектор її не зупиняє. І тоді хай інспектор доводить, що має відео і що він зупиняв цей транспорт", - додав юрист.

Форма інформаційного запиту та адреса, куди відправляти запит.

ДАІ не має права ходити по домівках і кликати на співбесіди - юристи

Юристи підкреслюють, що співробітники ДАІ не мали права приходити додому до людей і запрошувати на співбесіди .

Так, адвокат Анна Литвин в ефірі Громадське.tv заявила: "ДАІ не має права приходити додому. Давайте, надсилайте повістки".

"Це робиться, щоб у тих людей, які не знають своїх прав, забрати їх водійські права", - додала вона.

У свою чергу інший юрист Дмитро Йовдій у коментарі "Українській правді" відзначив, що "жодним законом не передбачено обов'язок особи бути в органи ДАІ і яким-небудь чином спілкуватися, в тому числі по телеофону, або, коли вони приходять додому".

"І те, що вони приходять додому, направляють листи з вимогою надати для огляду автомобілі або для дачі пояснень, це, по суті, незаконно, і громадяни не зобов'язані реагувати на такого роду виклики", - додав Йовдій.

"Існує чітка процедура притягнення до адміністративної відповідальності: в момент здійснення правопорушення зупиняється водій транспортного засобу, та інспектор ДАІ складає протокол про скоєне правопорушення", - зазначив він.

"Якщо водій не зупиняється , як про це йдеться, то інспектор ДАІ в праві скласти протокол і його з наявними доказами вчиненого правопорушення (відеофіксація, залучення свідків того, що відбулося правопорушення), цей протокол відправляти в суд для того, щоб суд ухвалював рішення про притягнення особи до адмінвідповідальності", - додав Йовдій.

"Ця людина має бути викликана до суду і надавати власні докази своєї невинності, якщо вона вважає себе невинною", - додав він.

"29 числа рухалася абсолютно хаотично велика група транспортних засобів, і якщо інспектор ДАІ когось і намагався зупинити, то важко довести, кого він саме зупиняв. Людина зобов'язана зупинитися тільки в тому випадку , коли інспектор ДАІ піднімає жезл і зупиняє безпосередньо ваш транспортний засіб", - підкреслив він.

Він також підкреслив, що ДАІ має право просити про огляд автомобіля лише у випадку ДТП.

"Не має інспектор ДАІ повноважень викликати водія для надання автомобіля для огляду. Законом такого не передбачено", - сказав він.

Нагадаємо, 29 грудня було організовано автопробіг "Автомайдан" з активістами Євромайдана. Учасники акції влаштували пікети під квартирою глави МВС Віталія Захарченка і будинком Віктора Пшонки. Також Автомайдан пікетував резиденцію Віктора Януковича, екс-держрезиденції Віктора Медведчука, маєтки Миколи Азарова, Володимира Рибака і Віктора Ющенка.

Як повідомлялося, Київ і Київську область у січні патрулюватимуть спецзагони ДАІ.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 1005 | Додав: adminA | Теги: походи, ДАІ, домівках учасників Автомайдану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]