Вт, 2024-04-16, 12:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:27
По знижці ціни на газ Україні Єврокомісія визнала російську пропозицію неприйнятною
Інші останні Економічні новини

В Єврокомісії вважають, що російська пропозиція по газовій знижці неприйнятна для України. Про це на умовах анонімності "Європейській правді" повідомив чиновник Єврокомісії.

"Ми проаналізували російські пропозиції, але вважаємо їх неприйнятними для України. Перш за все, російська знижка формується за рахунок відмови РФ від експортного мита. Це рішення російського уряду, а тому воно може бути змінене в будь-який момент. Але найважливіше - ця знижка ніяк не міняє формулу ціни російського газу для України", - пояснив чиновник.

За його словами, пропозиції ЄС стосуються визначення тимчасової ціни газу.

"Ми підкреслюємо, що ця ціна буде мати технічний, тимчасовий характер. Адже після рішення Стокгольмського суду (щодо спору НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому" щодо умов газового контракту) має відбутися перерахування. Наприклад, якщо тимчасова ціна на 5 доларів нижче, ніж за рішенням Стокгольмського суду, Україні потрібно компенсувати різницю. І навпаки - якщо ціна буде визначена на меншому рівні, різницю має компенсувати Росія", - пояснив він.

Європейський чиновник відзначає, що така формула повинна прискорити домовленість сторін: "Термін розгляду в Стокгольмському суді - 12-15 місяців. Це означає, що це рішення буде прийнято лише в наступному році. Але ми вважаємо, що Україна і Росія мають домовитися до грудня. В іншому випадку можливі проблеми як в Україні, так і в країнах ЄС".

Як відомо, Україна і Росія провели за участю ЄС вже кілька безрезультатних раундів переговорів щодо поставок газу. Москва досі наполягала, що зробила кілька пропозицій Києву, від яких той відмовився. Однак українська влада відзначали, що Росія виходить на переговори з заздалегідь неприйнятними пропозиціями.

Київ має намір наполягати на запропонованому Європейською комісією компромісному варіанті тимчасової ціни російського газу для України: 320 доларів за 1000 кубометрів, а на піковий період - 385 доларів за 1000 кубометрів. Крім того, Україна наполягатиме на перегляді ставки транзиту російського газу.

Проте прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв виключає зниження ціни на газ для України менш 385 доларів за тисячу кубометрів і назвав дві умови, за яких РФ готова обговорювати питання співпраці з Україною в газовій сфері.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: знижці ціни, Єврокомісія, російську пропозицію неприйнятною, газ Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]