Чт, 2024-04-25, 05:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:07
Понад 100 фактів лінгвоциду довели на тимчасово окупованих територіях - Кремінь
Інші останні Культурні новини

На тимчасово купованих територіях України виявлено і доведено понад 100 фактів лінгвоциду - цілеспрямованої заборони та утисків української мови.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-ЗМІ повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Таких фактів ми зібрали понад 100, які доведені, з відео-, аудіо файлами. Це стосується зовнішньої реклами, освітнього процесу, діяльності окупаційної влади, телебачення, радіомовлення, так званих пересувних зомбо-ящиків та інше", - сказав Кремінь.

Він зазначив, що інформація про факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях, як і минулого року, так і в цьому році збирається з відкритих джерел - інтернет-ресурсів, газет, повідомлень в соцмережах, телеграм-каналах, повідомлень міських голів, керівників обласних ВЦА. Це стосувалося Сумської, Чернігівської областей, Маріуполя, Мелітополя та ін.

"З точки зору правоохоронних органів потрібен заявник, який на живо, письмово дасть згоду на надання такої інформації. У нас є співпраця з правоохоронними органами, які зацікавилися цією інформацією, і ми допомагаємо їм, щоб кожен громадянин України, який зазнав переслідувань або за мовною ознакою, що кваліфікується за ст. 161 Кримінального кодексу України, або за іншими статтями, став свідком. І це зрештою допоможе узагальнити всі матеріали, які можуть далі піти і до міжнародних інстанцій в тому числі", - сказав Кремінь.

Він наголосив, що утиски українців за мовною ознакою на тимчасово окупованих територіях, порушення мовних прав громадян є одним з елементів геноциду українського народу, який проводить росія.

Як повідомляли ЗМІ, в Україні діє понад 300 майданчиків, де можна безкоштовно вивчати українську мову.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 347 | Додав: adminA | Теги: 100 фактів лінгвоциду, Кремінь, тимчасово окуповані території | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]