Пт, 2024-03-29, 04:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:27
ПР і КПУ домовилися про виїзне засідання
Інші останні Політичні новини

Представники парламентської більшості знайшли можливість почати роботу Верховної Ради в обхід вимог опозиції, яка заблокувала трибуну.

У п'ятницю, 7 червня, фракції Партії регіонів (ПР) і Компартії зібрали підписи за проведення позачергового засідання. Воно може бути призначене на середу, 12 червня, або четвер, 13 червня, і відбутися за межами будівлі парламенту, стверджують у ПР. В опозиції готові протистояти більшості, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У п'ятницю ще до початку засідання Ради представники опозиції заблокували підступи до трибуни і підперли стільцями двері з боку президії. Їхня головна вимога - виступ у парламенті президента Віктора Януковича зі щорічним посланням, текст якого був розданий депутатам у минулий четвер, 6 червня.

Нагадуванням про це став один з примірників послання - груба книжка, виставлена у президії.

Коли стало зрозуміло, що засідання не може розпочатися, голова Верховної Ради Володимир Рибак зібрав у себе в кабінеті лідерів депутатських фракцій. Учасники цього зібрання вийшли з кабінету спікера через 40 хвилин і здавалися розчарованими.

"Про що вести переговори з людьми, які не хочуть ніякого компромісу?" - розводячи руками, сказав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Як розповів Єфремов, в ході переговорів представники опозиції повторно оголосили список вимог, у разі виконання яких Раду буде розблоковано.

"Вони вимагають викликати до парламенту президента! - обурився він. - Верховна Рада працювати не буде".

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив журналістів, що в ході переговорів Рибак пообіцяв у понеділок обговорити з главою держави можливість його виступу в парламенті.

"Ми заявили, що ми чекаємо президента. Не буде ніякої обструкції. Ми хочемо, щоб в Україні відбувся чесний і прозорий діалог між владою і опозицією", - сказав Яценюк.

З решти питань, які порушувала опозиція – про призначення восени виборів народних депутатів у п'яти одномандатних округах, де не були встановлені результати голосування; про призначення виборів мера Києва і депутатів Київради; про денонсацію угоди з Кіпром про подвійне оподаткування – домовленостей також не досягнуто.

У п'ятницю фракції більшості придумали, як почати роботу Верховної Ради в обхід вимог опозиції. Єфремов заявив, що силового розблокування трибуни не буде, і доручив депутатам зібрати підписи за проведення позачергового засідання.

"Якщо парламент буде заблокований, то (засідання) буде виїзним", - сказав він, не уточнивши часу і місця засідання, а також змісту порядку денного.

Нагадаємо, що 4 квітня 244 народних депутата провели виїзне засідання Ради, зібравшись в будівлі парламентських комітетів на вул. Банковій, 6-8. В опозиції, чиїх представників не допустили до зали, ці події назвали "спробою ГКЧП".

Через тиждень Вищий адміністративний суд визнав засідання законним, пославшись на ч.2 ст.2 закону про регламент, згідно з якою "за рішенням, прийнятим більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, її засідання можуть проводитися в іншому місці". Однак згодом жоден зі схвалених на цьому засіданні законопроектів не отримав підтримки під час пленарних засідань у сесійній залі.

"Якщо вони думають, що депутати від опозиції не приїдуть на позачергове засідання, то вони помиляються. Якщо будуть десь ховатися по норах, як кроти, то нічого, знайдемо їх і там", - пообіцяв глава фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

У ПР неохоче обговорюють підготовку до проведення позачергового засідання. "Все, що необхідно для проведення позачергового засідання, вже зроблено", - сказав перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

У п'ятницю представники парламентської більшості зібрали близько 240 підписів народних депутатів за проведення позачергового засідання Верховної Ради.

"Засідання відбудеться в середу або четвер. Підписні листи складалися без дати і порядку денного. Найпевніше суперечливі питання не виноситимуть на голосування - до порядку денного буде внесено законопроекти, що стосуються європейської інтеграції та бюджету, зокрема прийняття бюджетної резолюції. Якщо депутати від опозиції не розблокують трибуни, вийде, що вони перешкоджають ухваленню цих рішень", - повідомив один з представників ПР і додав, що депутатів попросили не їхати з Києва.

"Вони (більшість) хочуть призначити вибори у п'яти проблемних округах на серпень, у розпал відпускного сезону, змінити склад Центральної виборчої комісії, переформатувавши її під Віктора Януковича, і просунути свій склад Вищої ради юстиції", - розповів народний депутат Андрій Павловський ("Батьківщина").

В інтерв'ю телеканалу "Рада" Рибак заявив, що в понеділок продовжить переговори з опозицією: "Поспішати з цим питанням (проведенням позачергового засідання) я точно не буду".

"Я думаю, що шляхом компромісів ми знайдемо сили для того, щоб парламент працював. Якщо ми не знайдемо їх самі, думаю, нам може допомогти президент Віктор Янукович. А якщо і це не допоможе, то у глави держави є свої можливості – звернутися до виборців", - зазначив Рибак, очевидно, натякаючи на можливість оголошення дострокових виборів, якщо протягом 30 днів Верховна Рада не почне роботи.

В опозиції готові до виїзних засідань і пообіцяли пильно стежити за ПР і КПУ

Опозиція обіцяє невідступно супроводжувати фракцію Партію регіонів під час можливого виїзного засідання Верховної Ради, заявив народний депутат від фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олександр Мирний в ефірі телеканалу ТВі.

Відповідаючи на запитання, чи відбудеться виїзне або позачергове засідання парламенту, "свободівець" зазначив: "Або буде, або не буде – ми цього не знаємо. Але ми готові до цього".

Мирний запевнив, що в разі серйозних намірів парламентської більшості провести зібрання поза стінами Верховної Ради меншість буде йти за нею вслід.

"Якщо раптом так звана більшість піде кудись, ми підемо за нею", - підкреслив нардеп а також попередив про можливість виникнення конфлікту між опозиціонерами та "регіоналами", якщо останні спробують не пустити перших на цей захід.

"Я дуже хочу подивитися на тих народних депутатів, які особисто мене – людину, яка попрацювала на шахті чотири роки в забої, яка на Півночі попрацювала, – спробують не пустити на моє робоче місце", - наголосив Мирний.

"Ми ще достатньо толерантно до них ставилися – я ніколи рук вище пояса не піднімав", - додав "свободівець".

Раніше повідомлялося, що опозиція очікує у понеділок 10 червня на публічну позицію президента Януковича з приводу його можливого виступу в парламенті зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище держави у 2013 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 900 | Додав: nowyny | Теги: опозиція, виїзне засідання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]