Нд, 2024-09-08, 01:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:34
Прах одного з останніх командирів УПА поховали у Львові
Інші останні Українці в світі

13 липня у Львові поховали прах сотника УПА Євгена Штендери. Він раніше емігрував до Канади, де помер у 2022 році у віці 99 років.

Як повідомили у Львівській міській раді, Євгена Штендеру, також відомого за псевдонімами "Прірва", "Зоряни" та "Нерв", поховали у родинному гробівці на Личаківському кладовищі поруч з прахом його доньки Софії.

"Пан Євген помер два роки тому, але його останньою волею було спочити в Україні. Сьогодні вона здійснилась. Вічна Памʼять!" – зазначає мер Львова Андрій Садовий.

На церемонії поховання були присутні рідні Євгена Штендери – його наймолодша донька Надія, племінник Юрій та родина з Львівщини. Вшанувати пам’ять бійця УПА прийшли також представники місцевої влади, духовенство та громада міста.

"Євген Штендера був з великого покоління бандерівців, присвятив усе своє життя боротьбі за незалежну Україну.

Ця людина – як згусток волі і енергії для боротьби за незалежну Україну. І в умовах сьогоднішньої російсько-української війни – це дуже важлива постать для вшанування і віддання йому останньої честі відповідного до військових традицій", – розповів кандидат історичних наук, президент фонду "Літопис УПА" Микола Посівнич.

Чоловік народився 2 січня 1924 року в селі Волиця Барилова нинішнього Червоноградського району Львівщини. Освіту він здобув у львівській українській гімназії, пізніше навчався в Радехові та Сокалі.

У 1940 році долучився до Юнацтва ОУН. З весни 1943 року боровся в лавах УПА на Волині, де проходив військові вишколи.

Євген Штендера був військовим референтом радехівського повіту, надрайоновим Любачівського надрайону, провідником Третьої окреми ОУН (Холмщина і Підляшшя), а також командиром рейду УПА в Східну Пруссію взимку 1948 року.

 Чоловік емігрував до Канади в 1956 році, де протягом 25 років працював головним редактором видавництва "Літопис УПА". Євген Штендера – автор численних статей про українське підпілля, історію УПА та радянський період.

У 2010 році третій президент України Віктор Ющенко відзначив Євгена Штендеру Хрестом Івана Мазепи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 239 | Додав: admin | Теги: уппа, прах, Штендера, Львів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]