Вт, 2024-04-16, 11:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:08
Пригоди Азарова в Європі: розсмішив Фюле, поклявся у вірності ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Прем'єр Микола Азаров вважає, що виконання Україною умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС є у її власних інтересах.

"Ми ж беремо зобов'язання для того, щоб їх виконувати, і це в наших інтересах, щоб їх виконати", - сказав він на прес-конференції в понеділок у Люксембурзі після засідання Ради з питань співробітництва Україна - ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я б не підписався під жодним пунктом, якби він суперечив нашим національним інтересам", - додав Азаров.

За його словами, результати засідання продемонстрували, що Україна рухається в правильному напрямі в процесі проведення реформ.

"Я запевнив європейських партнерів, що європейська інтеграція - це пріоритет у нашій внутрішній і зовнішній політиці. Наше завдання - побудова конкурентоспроможної європейської України з міцними демократичними інститутами", - сказав він.

Прем'єр висловив упевненість, що на саміті в листопаді у Вільнюсі Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано.

Азаров також заявив, що Україна вдячна Європі за підтримку процесів задля посилення її енергетичної незалежності.

"У процесі сьогоднішніх переговорів ми також зупинилися на питаннях енергетичної незалежності України та її ролі у формуванні енергетичного ринку Європи. Ми вдячні європейським партерам за підтримку України в реалізації цих цілей", - сказав він.

Азаров пояснив, що мова йде про використання можливостей української газотранспортної системи, українських ПСГ і перетворення України на енергетичний ХАБ Європи.

Азаров у Люксембурзі розсмішив Фюле "свободою слова"

Альтернативи підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС до Вільнюського саміту немає, проте "вікно можливостей" обмежене. Про це заявив єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле після закінчення засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС, яка відбулася в понеділок у Люксембурзі.

"Я можу відповісти коротко: ми не працюємо з "якщо", ми віддані тому, щоб створити умови для підписання Угоди до саміту у Вільнюсі. Але я можу повторити свою попередню заяву, яку я зробив, коли я був в Україні: давайте фокусуватися на Вільнюсі, тому що у нас немає плану "Б", - заявив він.

При цьому європейський комісар підкреслив, що "вікно можливостей є, але воно обмежене, і плану Б немає, якщо ми втратимо мету Вільнюського саміту".

У зв'язку з цим Фюле констатував, що Україна досягла певного прогресу, назвавши в цьому зв'язку помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, недавню думку Венеціанської комісії щодо поправок до Конституції з метою зміцнення незалежності суддів.

"Тим не менш, більше має бути зроблено, щоб Україна продемонструвала відчутний прогрес і рішучі дії щодо всіх позначених умов. ЄС оцінить прогрес України і можливість підписання Угоди про асоціацію восени. Час короткий", - знову звернувся єврокомісар до української сторони.

"Ми також очікуємо, що для п'яти одномандатних округів і для виборів у Києві цього року буде встановлена дата", - сказав Фюле.

Крім того, він висловив думку, що Київ повинен взяти до уваги нещодавній висновок Венеціанської комісії "для вирішення інших реформ, що залишилися, зокрема, реформи функціонування офісу Генеральної прокуратури".

Фюле також згадав про висновок ВК щодо виборів. "Пріоритетна увага має бути приділена Виборчому кодексу для того, щоб гарантувати єдину процедуру для виборів всіх типів", - сказав він.

Єврокомісар закликав прем'єра Миколу Азарова докласти всіх зусиль, аби створити необхідні умови для діалогу і співпраці щодо реформ і дій, пов'язаних з ЄС.

"Аналогічне звернення я хочу зробити до опозиції - конструктивно працювати над європейським порядком денним, надто у вирішальні місяці, які залишаються", - заявив він.

Крім того, Фюле підтвердив зобов'язання ЄС щодо безвізового режиму.

Водночас, як пише на своїй сторінці в Facebook журналіст Сергій Сидоренко, який дивився пряму трансляцію прес-конференції Азарова і Фюле за підсумками засідання Ради Україна-ЄС, під час прес-конференції Азарову не поставили жодного питання з критикою влади.

"А потім Микола Янович раптом узяв слово і, звертаючись до комісара Фюле і віце-прем'єра Ірландії (країни-голови), єхидно так спитав їх: "Ну що, ви переконалися, що у нас в Україні є свобода слова, чи ні?" - пише журналіст.

Фюле у відповідь відверто розсміявся, і тільки після цього відповів українському гостю: "Я не думаю, що свобода слова - це можливість журналістів ставити запитання. На жаль, це дещо більше".

Як повідомлялося, Європейський Союз розробив 19 критеріїв, виконання яких дозволить Україні підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Список не має офіційної назви - представники Євросоюзу згадують про нього як про "19 індикаторів" (19 benchmarks), або про "список Фюле".

Пізніше стало відомо, що Кабінет міністрів оприлюднив свою версію списку індикаторів, відповідність яким має дозволити підписати Угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

Додамо, європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле не сумнівається в тому, що Вільнюський саміт Східного партнерства стане місцем підписання Угоди про асоціацію з Україною.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що Україна ще не готова до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Про це він заявив у понеділок, 24 перед засіданням міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі.

Ірландія й Люксембург порадували Азарова

Ірландія підтримує укладання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі. Про це заявив віце-прем'єр - міністр закордонних справ Ірландії Еймон Гілмор під час зустрічі з українським прем’єром Миколою Азаровим у Люксембурзі, повідомляє урядовий портал.

"Ірландія підтримує підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі у листопаді, і якнайшвидше завершення процедур у створенні зони вільної торгівлі між Україною і ЄС", - сказав Гілмор.

На зустрічі сторони обговорили питання співпраці між Україною і ЄС та Україною й Ірландією, а також домовилися провести українсько-ірландський бізнес-форум.

Гілмор також подякував Азарову за вирішення питань інвесторів в Україні.

Крім того, прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер під час зустрічі з Азаровим також заявив, що його країна підтримує укладання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Ми вважаємо, що Угоду про асоціацію необхідно підписати на саміті у Вільнюсі", - сказав Юнкер.

Прем'єр Люксембургу не бачить конфліктних підходів між ЄС і Митним союзом і необхідності України обирати між двома митними союзами, зазначає прес-служба уряду.

У ході зустрічі сторони домовилися провести українсько-люксембурзький бізнес-форум, а також прискорити підготовку угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Водночас верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон за підсумками засідання Ради ЄС з питань закордонних справ заявила, що Брюссель сподівається на успіх саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді, а також працює над перспективою Східного партнерства в цілому.

"Ми обговорили майбутній саміт Східного партнерства і наші очікування. 22 липня ми проведемо міністерську зустріч наших партнерів у світлі майбутнього засідання Ради ЄС з питань закордонних справ. Ми справді хочемо, щоб цей саміт був самітом великого успіху, і для того, щоб це сталося, ми тісно працюємо з нашими партнерами", - зазначила Ештон.

Кажучи про перспективи розвитку Східного партнерства в цілому, верховний представник ЄС наголосила, що, перш за все, необхідно бути впевненим у тому, що будуть досягнуті вже поставлені цілі.

Ештон висловила впевненість, що "Вільнюс - це не кінець". "Буде наступний етап процесу, і ми почали думати, що буде наступним, як ми будемо глибше розвивати наші відносини. Але зараз ми фокусуємося на тому, щоб у нас був успішний саміт у Вільнюсі", - підкреслила вона.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 989 | Додав: adminA | Теги: Пригоди Азарова в Європ, Фюле, вірності ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]