Чт, 2024-04-18, 19:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:56
Про події в Україні - Заява Місії США в ОБСЄ
Інші останні Надзвичайні новини
23 січня на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повірений у справах США Ґарі Роббінс виголосив заяву про події в Україні:

«Сполучені Штати стривожені загибеллю демонстрантів і триванням ескалації насильства в Києві в результаті прийняття сумнівного і антидемократичного законодавства, яке проштовхнули через Верховну Раду 16 січня. Закликаємо уряд України врегулювати двомісячне політичне протистояння шляхом розгляду вимог учасників акцій протесту на основі конструктивного діалогу та закликаємо до стриманості усіх сторін.

«Настійно закликаємо уряд України дослухатися до голосів свого народу і закласти шлях до вільного, демократичного і процвітаючого майбутнього. Простіше кажучи, народ України хоче і заслуговує кращого», - зазначив повірений у справах США Ґарі Роббінс.

«Прийнявши законодавство, яке обмежує право на мирний протест, душить свободу слова, ускладнює роботу незалежних ЗМІ і гальмує діяльність НУО, Україна порушила багато зобов’язань в рамках ОБСЄ. Більш того, ці поправки, включаючи поновлення кримінальної відповідальності за наклеп, являють собою крок назад для України.

«Ще більш тривожним є те, яким чином це недемократичне законодавство проштовхнули через Раду – без дотримання відповідних українських конституційних процедур та з порушенням принципів прозорості та підзвітності. Одним махом Україна позбавила своїх громадян ключових демократичних засобів захисту та основних свобод, які не підлягають обговоренню.

«Ми високо оцінюємо заяву чинного голови ОБСЄ президента Швейцарії Дідьє Буркхагьтера, в якому він закликає Україну до відповіді за це проблемне і антидемократичне законодавство», - мовиться в заяві Місії США у ОБСЄ.

«У той час як дії лідерів України ставлять під сумнів демократичну траєкторію розвитку країни, Майдан став символом надії на політичну свободу, економічні можливості і самовираження особистості. Громадяни України мають право боронити свою демократію за допомогою мирних акцій протесту проти політичного залякування, а також посягань на свободу ЗМІ і свободу віросповідання».

У своїй заяві, Місія США у ОБСЄ засуджує насильство і агресивні дії груп та окремих осіб, які загострюють ситуацію на вулицях і підривають зусилля мирних демонстрантів і закликаємо всі сторони негайно вжити заходів щодо деескалації обстановки і утримуватися від насильства.

«Раніше ми вже висловлювали стурбованість у зв’язку із затриманням мирних демонстрантів і відзначали гідні осуду напади на журналістів, таких як Тетяна Чорновол. Мали місце і багато інших подій, які не залишилися непоміченими. До них відносяться побиття колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та погрози позбавити Українську греко-православну [малося на увазі «греко-католицьку» – прим. перекл.] церкву реєстрації за проведення молебнів для протестувальників. Цей останній інцидент викликає особливу тривогу з урахуванням зусиль України під час її головування в ОБСЄ провести Рішення міністрів зі свободи віросповідання.

«Керівництво України, як нещодавнього головуючого в ОБСЄ, повною мірою усвідомлює, які ресурси та інструменти може запропонувати ОБСЄ країні, що перебуває у розпалі політичного протистояння. Знову закликаємо Україну скористатися ОБСЄ та її механізмами для просування вперед».

Автори заяви Місії США заохочують уряд України задіяти всі варіанти, включаючи запит на залучення інститутів ОБСЄ, таких як БДІПЛ та Представник з питань свободи засобів масової інформації, для проведення ретельного перегляду недавно прийнятого законодавства, або звернутися по допомогу призначених ОБСЄ експертів для забезпечення мирного врегулювання триваючої кризи.

«Пане Голово, на цьому тижні, коли Сполучені Штати святкують день народження Мартіна Лютера Кінґа-молодшого – великого американського лідера, який використовував громадянську непокору як спосіб боротьби проти несправедливості і відмови в основних правах людини з боку його власного уряду – закликаємо лідерів України прислухатися до голосів громадянського руху країни, який прагне і вимагає змін. Закликаємо керівництво України захищати права і основні свободи своїх громадян, закріплені в основних принципах та зобов’язаннях ОБСЄ – принципах, які Україна допомагала просувати минулого року в ролі головуючого в ОБСЄ.

«Справжня перевірка прагнення України будувати вільне, демократичне і заможне майбутнє для свого народу полягає не в тому, як вона керувала іншими 56 державами-учасницями, представленими за цим столом, а в тому, як вона забезпечує реалізацію найосновніших зобов’язань ОБСЄ у себе вдома в цей критичний момент. Тільки шляхом достовірних і конкретних дій, що відображають ці зобов'язання ОБСЄ, країна може вийти з перехідного процесу сильною, єдиною і вільною», - зазначається в заяві Місії США в ОБСЄ про події в Україні, яку виголосив на засідання Постійної ради у Відні повірений у справах США Ґарі Роббінс.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 924 | Додав: adminA | Теги: Заява Місії США в ОБСЄ, події в Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]