Пт, 2024-04-19, 20:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Роботів пристосували до людського життя за допомогою інтернет-мозку. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій
Європейські науковці запустили "інтернет-мозок" Rapyuta, який допоможе роботам орієнтуватися у світі людей, повідомляє Lenta.ru.

Цей "інтернет-мозок" являє собою загальнодоступну інформаційну базу, що містить опис об'єктів, з якими роботи можуть зіткнутися в реальному світі. Крім того, Rapyuta може взяти на себе частину розрахунків, які мають здійснювати самі роботи. "Інтернет-мозок" створений в рамках масштабного європейського проекту RoboEarth.

За даними науковців, роботи, замість того, щоб формувати ідіосинкратичну базу знань, будуть просто звертатися до Rapyuta в разі потрапляння в неоднозначну ситуацію, не передбачену програмою, або зіткнення з невідомими для них об'єктами. Завдяки тому, що Rapyuta може частково проводити обчислення за роботів, конструкцію останніх можна значно спростити, а значить, зробити їх дешевшими.

У Швейцарському федеральному технологічному інституті (SFIT) в Цюриху вважають, що Rapyuta знайде попит у виробників безпілотних літальних апаратів або автономних автомобілів (типу Google Driverless Car). Повсюдному підключенню роботів планети Земля до "інтернет-мозку" сприятиме подальший розвиток можливостей бездротового зв'язку, що дозволяє обмінюватися даними з великою швидкістю.

Науковці вважають, що без Rapyuta розробникам роботів доведеться обмежитися тільки жорстко визначеними зонами діяльності. Наприклад, роботи будуть завжди працювати тільки на виробничих лініях. З підключенням до "інтернет-мозку" машини можуть освоїтися в світі людей і розширити свої можливості. Назвою "інтернет-мозок" зобов'язаний японському мультфільму "Небесний замок Лапута", в якому Лапута (Rapyuta) - місце, де живуть роботи.

У проекті RoboEarth задіяні п'ять європейських дослідницьких інститутів. Кінцевою метою проекту є створення програмного забезпечення, яке зможуть виконувати обчислювальні системи роботів, і "хмарного" сервісу з широкою базою даних про об'єкти і явища реального світу.

Зазначимо, що раніше в рамках всесвітнього зльоту інтернет-користувачів Campus Party у Валенсії пройшов День роботів. На заході були представлені як роботи-комашки, що працюють на батареях задля розважання глядачів, так і роботи, що допомагають дітям-аутистам не втратити зв'язок зі світом.

Крім того, експерти дедалі частіше звертають увагу на дедалі помітнішу роль роботів у житті людства. Так, на думку віденських науковців, незабаром роботи почнуть обігрувати людей у футболі. Ну а в Британії побоюються, що за якихось 10 років роботи зможуть вбивати людей.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: людське життя, допомога інтернет-мозку, роботи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]