Пт, 2024-03-29, 10:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:20
Сьогодні в Україні відзначають велике духовне свято - Трійцю
Інші останні Релігійні новини
Українські християни східного обряду в неділю, 23 червня, святкують Трійцю. Це рівно 50-й день після Великодня, що корінням сягає старозавітного свята П'ятдесятниці.

Церковний календар називає цей день Зісланням Святого Духа на апостолів. Свято встановлено згідно розповіді книги Діянь апостолів про сходження особливого дару на учнів Ісуса Христа на 50-й день після його воскресіння та 10-й – по вознесінні на небо.

Трійцею це свято в народі називають тому, що після старозавітного об'явлення Бога-Отця та приходу в світ Бога-Сина, в історії спасіння почався етап дії Бога-Духа.

Богослови навіть інколи напівжартома називають це свято "днем народження Церкви", адже вважається, що саме Святий Дух об'єднує людей у спільноту та забезпечує її сакраментальне життя.

Саме від сходження Святого Духа на апостолів починається історія створення Церкви, від якої ведуть своє походження всі сучасні християнські громади на планеті.

Храми в цей день прийнято прикрашати свіжоскошеною травою та гіллям дерев. Звідси походить іще одна назва свята – "зелене".

Цей день символізує початок літа, прославлення процвітаючої природи та свіжість і повноту творіння. Християни несуть додому з церков святкові букети, щоб прикрасити ними свої будинки.

Трійця віддавна є одним із найбільш улюблених свят українського народу. Із ним пов'язано чимало традицій, прикмет і вірувань. Воно є одним із трьох головних церковних свят року, котрі на державному рівні оголошуються вихідними днями.

Нагадаємо, у суботу, 22 червня, православні відзначали Троїцьку батьківську суботу - день поминання покійних. У цей день Церква поминає покійних перед Трійцею (П'ятидесятницею), тому що у день П'ятидесятниці закарбувалось спокутування світу, коли на апостолів зійшов Святий Дух.

Президент привітав українців зі святом Трійці

Президент України Віктор Янукович привітав українців з днем Святої Трійці.

Як йдеться у зверненні, текст якого розміщено на сайті Президента, "у переддень святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі це свято набуває особливого забарвлення, нагадуючи про давньоруські традиції. Святий Володимир хрестив наших предків і заповідав нам віру і єдність, в яких наша сила і майбутнє. Тому нехай Господнє благословення буде запорукою любові і духовної наснаги в кожній сім'ї, надихаючи на добрі справи і благочестиві вчинки, дає можливість відчути свою причетність до вічних цінностей і установок християнської віри. Я гордий, що належу до сильного духом народу. і зараз, у ці радісні дні Святої Трійці, ми будемо разом молитися і вірити в Бога і в Україну. Бажаю всім благополуччя, добра і щастя в день Святої Трійці і на довгі літа".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 924 | Додав: adminA | Теги: Україні, Трійцю, духовне свято | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]