Чт, 2024-04-18, 14:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:30
Стати більшою прагне Росія: розсунуть кордони в Арктиці
Інші останні Новини світу

Росія збирається найближчим часом збільшити свою територію за рахунок розширення кордонів в Арктиці. У міністерстві економічного розвитку запропонували змінити вихідні лінії для розрахунку територій шельфу, повідомляє газета "Известия"  з посиланням на джерело в російському уряді.

Такі внутрішні зміни не потребуватимуть схвалення з боку інших країн, а кордони при цьому посунуть на сотні миль.

Зараз в Росії діють законодавчі акти, ухвалені ще за часів СРСР. Для відліку зовнішніх меж морських вод арктичного узбережжя використовується комбінація прямих вихідних ліній (вони випрямляють нерівності берега) і нормальних ліній (так далеко море відступає при найсильніших відливах).

Тепер в Москві пропонують використовувати саме метод прямих вихідних ліній, а нормальні лінії застосовувати тільки тоді, коли використовувати прямі неможливо.

У такому випадку, межі територіальних вод, виняткова економічна зона і межі шельфу посунуться в бік Північного полюса ще на кілька миль. Кілька нових районів арктичних морів у міністерстві пропонують віднести до історичних вод.

За даними джерела, розгляд цього питання, швидше за все, буде проходити тільки в середині 2012 року - наукові дослідження щодо приєднання вод з історичних підстав ще тривають.

Нагадаємо, Росія протягом останніх десяти років намагається розширити межі своєї території арктичного шельфу. Заявка в ООН була подана двічі, і поки не схвалена. Згідно з Конвенцією про морське право 1982 року, прибережна держава може відміряти продовження континентального шельфу в рамках 200 морських миль (370 км). При цьому, якщо прибережна держава доведе, що морське дно континентального шельфу є природним продовженням континентальної частини, то можна відсунути кордон і на 350 морських миль (648 км). Щоб довести це, Росія вже провела буріння в районі хребта Ломоносова.

Основний інтерес Росії в Арктиці - енергетичний. Якщо зону вдасться розширити до 350 миль, то сумарні ресурси вуглеводнів континентального шельфу складуть близько 100 млрд тонн умовного палива, з яких 80% припадає на природний газ.

Раніше РФ активно відстоювала свої позиції на арктичні території. Вперше відповідні документи в ООН були направлені ще в 2001 році, проте тоді організація відхилила російські матеріали, вважаючи їх недостатньо аргументованими.

Пізніше до "арктичної гонки"   долучилися й інші країни, що мають вихід до північного полярного кола, - США, Канада, Данія і Норвегія. Всі ці країни також намагалися довести свої права на частину корисних копалини Арктики.

Геологи відзначають, що запаси нафти в Арктиці значно менші від запасів газу і навіть в тому випадку, якщо всі вони відійдуть якійсь одній країні, баланс сил на нафтовому ринку це не змінить. Інша справа природний газ, говорить Готье. Саме за газ боротимуться як Росія, так і США, і Данія, причому у останньої є додатковий аргумент у вигляді Гренландії.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1054 | Додав: adminA | Теги: Стати більшою прагне Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]