Пт, 2024-03-29, 13:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:39
Створено робота, який вміє прокладати шляхи крижаними полями
Інші останні Новини світу науки і технологій
У США створено робота на ім'я Yeti, здатного прокладати безпечний маршрут по крижаних полях. Незвичайна машина розроблена науковцями та інженерами з військової лабораторії CRREL, Дартмутського коледжу, Стенфордського університету та за сприяння Лабораторії реактивного руху NASA.

Потенційні покупці - науковці, військові і мандрівники-екстремали. Робот Yeti буде широко використовуватися для досліджень небезпечного ландшафту Арктики і Антарктики, повідомляє CNews.

Навесні минулого року Yeti, названий на честь легендарної "снігової людини", пройшов перші випробування в Гренландії, де робот успішно допоміг нанести на карту давно покинуту станцію 1950-х років, поховану під льодом і снігом. Фахівці відзначили високу надійність і універсальність нового дистанційного інструмента при роботі у вкрай складних умовах.

Метою розробки було зниження ризику для життя і здоров'я людей у полярних умовах, коли небезпека чигає людину на кожному кроці. Yeti важить 81 кг, живиться від батарей, має метрові мотор-колеса і може працювати при температурі до -30 градусів за Цельсієм. Робот також оснащений системою глобального позиціонування і спеціальним радаром для виявлення небезпек, які містяться під кригою.

Yeti з модулем GPR буде рухатися попереду транспорту з людьми і завчасно виявляти, наприклад, тріщини, невидимі під шаром снігу. Такі тріщини можуть сягати ширини 9 метрів і глибини до 60 метрів, чого достатньо, щоб "проковтнути" навіть великий гусеничний снігохід.

Використання Yeti дозволить запобігти трагічним випадкам, крім того, робот забезпечить проведення складних рутинних досліджень з нульовим ризиком для людей. Так, в останні роки науку особливо цікавлять крижані печери і підлідні озера, де присутні особливі хімічні умови й унікальне мікробне життя.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 971 | Додав: nowyny | Теги: шляхи крижаними полями, робот Yeti | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]