Ср, 2024-04-24, 13:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:06
Суди України за 2012 рік винесли 0,17% виправдувальних вироків
Інші останні Політичні новини
Українські суди за 2012 винесли менше 0,17% виправдувальних вироків. Про це пише віце-президент ГО "Агентство журналістських досліджень" Максим Шпаченко, передає ZN. UA.

За даними автора, кількість засуджених осіб в минулому році склала 164944, кількість виправданих - 275.

За даними автора, це найнижчий відсоток за останні 7 років.

Він вказує, що навіть президент Віктор Янукович в кінці минулого року звернув на це увагу, закликавши збільшити кількість виправдувальних вироків.

"Час, коли виправдувальних вироків приймається 2-3%, як це раніше було, він пройшов. Міжнародна практика говорить - не менше 15%. Ми не знаємо, коли ми вийдемо на ці відсотки, але наша мета - це захист прав людини", - сказав Янукович на зустрічі з генпрокурорами країн СНД.

"Чи мислимо, що у вільній країні, де проповідується верховенство права, президент закликає і, по суті, дає доручення збільшити кількість виправдувальних вироків? Чи підтверджує це те, що судова система знаходиться в ручному режимі? Точно - не спростовує. У своїх словах про 2-3 відсотках Віктор Янукович говорив про тисячі людей і десятки тисяч доль, адже вирок середньостатистичному підсудному зачіпає майбутнє ще 3-4 членів його сім'ї. Але, навіть говорячи про такі мізерні відсотки, президент крупно помилявся ", - відзначає Шпаченко.

В українській системі правосуддя всього 0,2% ухвалюваних вироків - виправдувальні. Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який набув чинності в листопаді 2012 року, покликаний значно змінити цю статистику. Про це у лютому 2012 року розповів керівник Головного управління по питаннях судового устрою адміністрації президента Андрій Портнов.

Раніше Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг відзначив, що в Україні при судочинстві домінує прокуратура, і спостерігається дисбаланс, коли менше 1% вироків є виправдувальними.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 993 | Додав: adminA | Теги: 2012 рік, Суди України, 17% виправдувальних вироків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]