Пт, 2024-04-19, 00:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:07
Туреччині Німеччина повернула золоту брошку легендарного царя Креза
Інші останні Новини світу
Німеччина повернула Туреччині золоту брошку, яка належала легендарному лідійському цареві Крезу і була викрадена близько восьми років тому з археологічного музею турецького міста Ушак, повідомляє УНІАН з посиланням на на міністерство закордонних справ Німеччини з посиланням на інформаційне агентство dpa.

Повернення стародавньої брошки є прикладом дуже хорошого і тісного культурно-політичного співробітництва з Туреччиною, а також свідченням того, що Німеччина рішуче виступає за боротьбу з нелегальним продажем об'єктів культурної спадщини, підкреслила у Берліні держміністр МЗС Німеччини Корнелія Піпер.

Золота брошка у вигляді крилатого морського коника, частина легендарного "Лідійського скарбу" - скарбниці лідійського царя Креза (близько 550 року до н.е.), - зберігалася в археологічному музеї міста Ушак у Західній Туреччині. Близько восьми років тому її вкрали з музею і замінили копією. Як з'ясувалося пізніше, злочин скоїв директор музею, який продав коштовність. У 2009 році суд засудив його за це до 13 років позбавлення волі. А брошка, вік якої оцінюється у 2,5 тисячі років, знайшлася у минулому році у Німеччині. Після дотримання всіх необхідних формальностей її повернули Туреччині.

Відзначимо, що серед найбільш цінних повернутих до музею предметів старовини, відомих в історії, є так звана Шумерська Іштар (Інанна) або Леді з Варки. Цю скульптуру, датовану 3500 роком до нашої ери, що вважається одним з найперших зображень людського обличчя, виліпленого з гіпсу, було виявлено ​​закопаною в одному з багдадських дворів. Коштовність Іраку повернула Йорданія. Як відомо, з часу вторгнення США з квітня 2003 по грудень 2004 року Ірак позбувся близько 15 тисяч предметів старовини.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: Німеччина, золота брошка, Туреччина, цар Крез | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]