Чт, 2024-04-25, 09:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:17
Турецька учениця створила біопластик з бананових лушпайок
Інші останні Новини світу
Турецька школярка Еліф Білгін винайшла спосіб виробництва з бананової шкірки біопластика, який міг би замінити традиційний пластик, що є продуктом нафтохімії.

"16-річна школярка з Стамбула витратила два роки на розробку способу виробництва біопластика з викинутої бананової шкірки. Такий пластик можна, зокрема, використовувати для електричної ізоляції кабелів", - повідомляє Укрінформ з посиланням на дубайський газету Khaleej Times.

У своїй роботі дівчина виходила з того, що, раз крохмаль і целюлоза з шкірки манго, можуть бути використані для виробництва біопластика, то і бананова шкірка стане в нагоді для цієї мети.

Розробка нового методу принесла дівчині перемогу на конкурсі американського науково-популярного журналу Scientific American "Наука у дії" і 50 тисяч доларів у якості головного призу. "Для мене це є свідченням того, що мій проект дійсно має потенціал стати вирішенням проблеми забруднення навколишнього середовища пластиком, виробленим на основі нафти. Це також означає те, що я почала власний процес змін у світі, через що відчуваю себе справжнім переможцем", - зазначила Білгін.

Для виробництва біопластика використовують кукурудзяний, картопляний і пшеничний крохмаль, шкаралупу горіхів, волокна грибів, рослинну целюлозу тощо. З біопластика виробляють пакувальну і харчову плівку, одноразовий посуд, лотки для продуктів, екологічні сумки, мішки, одноразові підгузники тощо. Такий пластик повністю розкладається і не засмічує навколишнє середовище.

Раніше повідомлялося про українського школяра, який запропонував альтернативу МРТ. В основі винаходу - малі акселерометри: прилади, що вимірюють прискорення. Спочатку відбувається первісне сканування хребта, потім пацієнт виконує задані рухи і відбувається повторне сканування. Отримані дані порівнюються.

Винаходом учня Малої академії наук України Сергія Дивянина вже зацікавилася відома німецька фірма, яка спеціалізується на розробці і виготовленні медичної апаратури. Головний нейрохірург Києва Андрій Зозуля говорить, що в арсеналі лікарів обов'язково повинен бути не дорогий і оперативний метод діагностики.

"Біль у спині дошкуляє сьогодні кожному восьмому жителю планети. Діагностика хвороб хребта - задоволення не з дешевих. Наприклад, МРТ - магнітна резонансна терапія, коштує 500 гривень. Тому дешеві методи діагностики дуже потрібні", - зазначив лікар.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: Турецька учениця, бананових лушпайок, біопластик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]