Сб, 2024-04-20, 08:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:14
Турки оголосили мовчазний протест. Поліція готує водомети
Інші останні Новини світу
Сотні турків приєдналися до мовчазного протесту на площі Таксим у Стамбулі і дедалі більше людей долучаються до мовчання-спротиву. Про це повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на агенцію dpa.

Нову форму протестів запропонував турецький митець Ердем Ґюндуз, який уночі проти вівторка 8 годин мовчки простояв на площі, доки поліція не почала розганяти протестувальників.

За його прикладом демонстранти просто мовчки дивляться на портрет засновника турецької держави Мустафи Кемаля Ататюрка. Портрет видніється на будівлі однойменного культурного центру.

"Молода жінка, одягнута в чорне, тримає в одній руці порожній патрон від сльозогінного газу, а в другій – турецький кримінальний кодекс. Дехто загорнувся в турецькі прапори", - оповідає ресурс.

Поліція, яка минулими днями масово застосовувала сльозогінний газ, зібралася позаду демонстрантів, однак водомети тримає напоготові.

У вівторок, 18 червня, за різними оцінками, було затримано до 130 протестувальників. Їх звинувачують в антиурядових протестах і насильницьких діях проти поліції.

Генсекретар ООН Пан Гі Мун висловив занепокоєння жорстким ставленням турецького уряду до демонстрантів. Він стежить за розвитком протестів і дуже засмучений через загиблих і поранених у сутичках із поліцією.

Пан Гі Мун закликав усі сторони бути максимально стриманими й почати конструктивний діалог, аби подолати різницю в поглядах й уникнути насильницьких сутичок.

Заворушення в Туреччині почалися з невеликої акції протесту 28 травня, під час якої екологи і жителі Стамбула протестували проти вирубування парку Гезі, яке влада запланувала в рамках реконструкції центральної площі Таксим. Поступово до протестувальників стало приєднуватися все більше людей, на акціях зазвучали антиурядові гасла. Акції протесту охопили й інші міста Туреччини, включаючи Анкару, переростаючи в безлади і сутички з поліцією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 899 | Додав: adminA | Теги: поліція, турки, мовчазний протест, водомети | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]