Чт, 2024-04-18, 05:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:03
У Кабміні кажуть, що газ із Європи на 130 доларів дешевше російського
Інші останні Економічні новини
Ціна газу, який Україна віднедавна закуповує у європейських трейдерів - на рівні 390 доларів за тисячу кубометрів - дійсно нижча від російської ціни на 130 доларів. Про це йдеться у повідомленні Кабміну.

Як зазначається, уже не перший рік бюджет України потерпає від завищеної ціни на газ, яка утворилася у результаті підписання у 2009 році кабальної угоди між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом".

Базова ціна на газ за цією угодою складає 450 доларів за тисячу кубометрів. Згідно із визначеними угодою формулами, які індексують її відповідно до динаміки світових цін на нафту, на сьогодні вона складає 526,1 долара.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький переконаний, що диверсифікація постачань газу, заміщення дорогого російського газом з інших джерел - один із пріоритетів нашої держави.

"Ми зможемо повністю закрити свої потреби у природному газі завдяки здійсненню поставок з Польщі, Угорщини та найближчим часом зі Словаччини у реверсному режимі. Нам дуже важливо мати хорошу ціну з нашими партнерами, адже всі розуміють, що ціна на газ від Росії є абсолютно невигідною", - підкреслив керівник Ставицький.

Відтак, Україна отримала можливість закуповувати газ як мінімум на 130 доларів дешевше в порівнянні з цінами, зафіксованими формульно при підписанні з "Газпромом" угоди 2009 року.

Нещодавно повідомлялось, що ціна російського газу для України без знижки на сьогодні сягає 526 доларів за тисячу кубометрів. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Середня митна вартість імпортованого Україною газу в травні 2013 року становила 405,74 дол за 1 тис куб м, що на 2,3% нижче, ніж у квітні, коли ціна становила 415,12 дол.

Як відомо, крім імпорту російського газу, Україна з листопада 2012-го отримує дешевший газ реверсом з Європи за контрактом з німецькою RWE. Згідно з останніми даними за березень, реверсний газ обійшовся Україні по 390 дол за тисячу куб м, імпортований з Росії - по 425,6 дол.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 900 | Додав: adminA | Теги: газ із Європи, Кабміні, 130 доларів дешевше | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]