Пт, 2024-04-19, 18:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:12
У Києві День народження Степана Бандери відзначали смолоскипною ходою. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини
Смолоскипна хода на вшанування пам’яті провідника ОУН Стапана Бандери відбулася 1 січня у Києві і завершилася мітингом перед будівлею Київської міської державної адміністрації. Таким чином учасники заходу відзначали 105-у річницю від дня народження провідника ОУН. У ході взяли участь кілька тисяч людей. За словами її організаторів, депутатів від партії «Свобода», такі ж марші відбулися і в низці інших українських міст.

Під стінами КМДА провели мітинг на вшанування 105-ї річниці від дня народження керівника ОУН Степана Бандери. Тут відбувся православний молебень, виступали народні депутати та представники Конгресу українських націоналістів. 

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок, зокрема, заявив: «Це вже восьме таке святкування, організоване тут, у столиці України. Ми завжди прийдемо і схилимо низько голови перед пам’яттю тих бійців, тих провідників, які дали нам шлях до великої української держави».
Виступив також і депутат від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко, який закликав перевезти в Україну останки лідерів ОУН і УПА, похованих за кордоном. 

Мітингом під КМДА завершилася анонсована «Свободою» смолоскипна хода. Її учасники зібралися біля Лядських воріт на майдані Незалежності і спочатку піднялися Михайлівською вулицею до Михайлівської площі, тоді пройшли до парку Шевченка і, спустившись до Бессарабської площі, повернулися на Хрещатик. Окрім смолоскипів, палили також фаєри. Окрім вимог офіційного визнання Української повстанської армії, учасники ходи також скандували «Зека геть» та інші гасла. Серед демонстрантів були родини з дітьми.

Смолоскипна хода не має нічого спільного з нацизмом – Мірошниченко

Раніше дослідник українського визвольного руху історик Володимир В’ятрович висловлювався на своїй сторінці у facebook проти смолоскипної ходи як форми вшанування памяті Степана Бандери, оскільки це, за його словами, асоціюється не із, власне, визвольним рухом, а із фашистськими та нацистськими традиціями, тому їх можуть використати для дискредитації Майдану. 

Депутат-свободівець Ігор Мірошниченко, що йшов на чолі колони, на це зазначив у коментарі Радіо Свобода: «Ми не збираємося слухати демолібералів, слухати тих, у кого викликає нездорові асоціації смолоскипна хода. Вона нічого не має спільного з нацизмом. Нацизм і комунізм – це тотожне зло, від якого постраждало найбільше українців. Тому ми його засуджуємо і у жодному випадку не допустимо його відродження». 

Раніше цього ж дня заходи із вшанування пам’яті Степана Бандери проводило у Києві радикальне об’єднання «Правий Сектор». 

Акції зі вшанування Степана Бандери 1 січня відбулися також у низці міст України, зокрема, в Дніпропетровську, Львові, Івано-Франківську.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 872 | Додав: adminA | Теги: смолоскипною ходою, день народження Степана Бандери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]