Чт, 2024-04-18, 06:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:06
У ПАРЄ засудили переслідування за політичні рішення
Інші останні Новини Європейського Союзу
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила Резолюцію щодо розділення політичної та кримінальної відповідальності. Як повідомила представник України від опозиції Леся Оробець на своїй сторінці в Facebook, ПАРЄ засудила кримінальне переслідування за політичні рішення, передає Главком.

"Тому що так в країнах з перехідною демократією розправляються з опозицією. Головний приклад - справи Тимошенко та Луценка. Європейці проти середньовічних методів в сучасній політиці!", - Написала Оробець.

ПАРЄ виключила з резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності згадки будь-якої конкретної країни.

Таким чином, з тексту зникли згадки про Україну і справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-міністра Юрія Луценка, зазначає Інтерфакс-Україна.

За поправки, запропоновані комітетом з політичних питань і демократії, проголосувало у п'ятницю, 28 червня, в Страсбурзі у ході літньої сесії ПАРЄ 79 депутатів з 86. Резолюція ж була підтримана одноголосно.

Раніше проектом резолюції, який підготував депутат від Нідерландів Пітер Омтзігт, пропонувалося встановити, що в справах Тимошенко і Луценка були порушені принципи поділу кримінальної та політичної відповідальності, і закликати українську владу забезпечити ефективну незалежність судової влади.

Зокрема, повністю виключений наступний абзац: "Що стосується України, то кримінальні справи, порушені проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка призвели до різкої критики з боку міжнародного співтовариства. Асамблея глибоко стурбована зловживанням системою кримінального правосуддя країни для переслідування політичних опонентів. Асамблея вважає, що в обох випадках були порушені принципи розділення політичної та кримінальної відповідальності".

У ході минулого обговорення було висловлено пропозицію, що резолюція повинна носити загальний характер без згадки конкретних країн і імен, а конкретно взятим країнам повинні бути присвячені окремі доповіді.

Таким чином, проголосована резолюція спрямована на те, щоб гарантувати політикам захист від кримінального переслідування за політичні рішення.

"Парламентська Асамблея вважає, що демократія і верховенство права вимагають того, щоб політики були надійно захищені від кримінального переслідування за свої політичні рішення. Політичні рішення підлягають політичній відповідальності, остаточне ж рішення належить виборцям", - наголошується резолюції.

Також повністю переписаний абзац, яким раніше пропонувалося закликати українську владу вжити конкретних заходів для забезпечення ефективної незалежності судової влади, зокрема, шляхом виконання відповідних рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи та якнайшвидшого виконання у повному обсязі відповідних рішень Європейського суду з прав людини. У проголосованій резолюції згадка про Україну повністю зникла.

Нагадаємо, 15 листопада 2011 року Верховна Рада декриміналізувала низку економічних злочинів і злочинів у господарській сфері. У той же час парламент відхилив поправки до проекту закону, який передбачав декриміналізацію щодо перевищення влади або службових повноважень.

У резолюції Європарламенту від 24 травня 2012 засуджувалася практика вибіркового правосуддя і переслідування опозиції з політичних мотивів. Йшлося про статті 364 і 365 Кримінального кодексу України, за якими були засуджені екс-прем'єр Юлія Тимошенко і екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Європарламент у своїй резолюції керувався стандартами Ради Європи, згідно з якими посадові особи можуть ухвалювати державні рішення, керуючись політичною доцільністю.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 912 | Додав: adminA | Теги: політичні рішення, ПАРЄ засудили переслідування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]