Пт, 2024-04-19, 16:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:09
У парламенті спробують звільнити владу Києва
Інші останні Столичні новини - новини Києва
Позафракційний депутат Сергій Міщенко зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про відставку голови Київської міськадміністрації Олександра Попова. Політик упевнений, що причиною колапсу в Києві стала не погода, а нинішня влада Партії регіонів, яка керує столицею. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ. За його словами, бездіяльність КМДА - це злочин перед громадою Києва.

"Тому я зареєстрував проект постанови, в якому Верховна Рада вимагає від президента України відправити у відставку голову Київської міської адміністрації Попова", - сказав він. Нардеп зазначив, що оперативний штаб з надзвичайної ситуації був відкритий в столиці тільки через добу після того, як почалася негода.

"Діяльність штабу звелася до звільнення чиновників, а Київ самостійно продовжує боротися з наслідками негоди. Вже почалися паводки, а Попов далі шукає винних, і нічого не робиться, щоб запобігти новому стихійному лиху в Києві, можливо, ще страшнішому, ніж снігопад", - заявив Міщенко.

Експерт: відповідати за транспортний колапс у Києві Попов повинен перед президентом

Влада не зацікавлена бути ефективною для громадян: її цікавить лише можливість вичавити з країни побільше фінансів та розподілити їх між собою. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

Говорячи про причини неефективної роботи міської влади Києва під час ліквідації наслідків потужного снігопаду, експерт зауважив, що причини цього - у неправильних пріоритетах влади, яка не думає про свої обов'язки перед громадою.

"У нас влада збудована не на ефективність, не на те, щоби давати якийсь результат мешканцям. Вона працює лише на те, щоби забезпечити прибутки і собі, і для тих, хто "нагорі". І тому Попов відповідальний не перед киянами, а перед президентом. Для нього головне, щоби все було забезпечено нагорі, щоби було впорядковано фінансові питання, а робота і відповідальність перед киянами - це для нього абсолютна дрібниця. І це "дрібниці" з точки зору такої ієрархії цінностей", - пояснив Палій.

Він додав: "Звичайно, тут дуже важливо ще й те, що мер у нас не обирається, та й самі вибори проходять надзвичайно рідко - раз на 5 років. Тому влада за кілька років може "начудити", а потім за останні пару місяців наносити гречку і виграти вибори".

Експерт переконаний, що суттєвих наслідків для представників київської влади після колапсу в Києві не буде.

"У нас ще жодного провалу не визнавали. Та й за те, що не виконав свою роботу перед громадянами, ніхто не виганяє. Наприклад, президент критикує Табачника кожні два місяці, а при цьому Табачник як закупляв книжки за сотні гривень, так і продовжує це робити, як корупція в освіті була, так вона і залишається. За великим рахунком, нікого із влади результат для країни не гребе. Їх хвилює тільки можливість вичавити з країни кошти і занести їх у правильному напрямку. Через це у нас і такий-от результат", - підкреслив політолог.

Говорячи про дії київської влади під час ліквідації наслідків снігопаду, експерт зауважив, що вона нічого не зробила, аби мінімізувати негативи від негоди для громадян, оскільки ставиться до цього питання байдуже.

"Що заважало владі у Києві укласти угоди про прибирання снігу в таких форс-мажорних обставинах з приватними компаніями? Я впевнений, що серед приватних фірм була б черга, якби влада оголосила тендер на те, щоби прибирати сніг. А в результаті у нас угоду підписують вже під час самого снігопаду. То як це назвати, як не те, що пріоритети влади виставлені абсолютно патологічно неправильно? Влада втратила зв'язок з населенням, і цей зв'язок відновлюється тільки під час виборів",- підкреслив Палій.

Омельченко: Попов мав вибачитися за невміння, неорганізованість та недисциплінованість

Київська влада боролася зі снігом з повним незнанням, невмінням, неорганізованістю і абсолютної безвідповідальністю. Про це в інтерв'ю "Главкому" заявив екс-мер Києва Олександр Омельченко.

За його словами, виправдатися тим, що снігопади були безпрецедентними за останні сто років, - несерйозно.

"Бачте, виправдання завжди можна шукати і знаходити. Але ситуацію потрібно оцінювати об'єктивно і давати собі чесну і порядну оцінку. Попов мав вибачитися за невміння, неорганізованість та недисциплінованість. А не займатися обманом "навздогін", так як це робиться через інтерв'ю керівників Києва", - зазначив Омельченко.

Він нагадав, що Микола Кульбіда ще в четвер, 21 березня, спрямував на ім'я керівника Київської міської державної адміністрації офіційний лист з попередженням про насування сніжної катастрофи.

"У мене є копія цього документа. У даному документі Гідрометцентр жорстко попередив, що в ніч з 22 березня будуть дуже потужні снігопади, налипання, вітер, і до цього потрібно терміново готуватися. Ніхто й пальцем не поворухнув, щоб зреагувати на це серйозне попередження. А хіба без останнього китайського попередження Кульбіди ми ще з понеділка не знали, що до нас йде циклон з Британії і накриє майже всю Україну? А після України ще й частину Європи, Бєларусь, Москву і так далі. Це все було відомо ще з понеділка", - заявив екс-мер.

Після цього київська "Батьківщина" виступила з заявою про вимогу відставки Попова. "Для прибирання снігу столична влада створила оперативний штаб, вивела на дороги військову техніку і навіть закликала на допомогу громадян. Нам зібратися разом і вийти чистити проспект Перемоги чи, може, почати всім утримуватися, тому що в магазини не завозять хліб?" - обурився народний депутат, голова київської "Батьківщини" Юрій Одарченко.

26 березня перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак подав у відставку. Олександр Попов прийняв цю заяву. Своє рішення Мазурчак пояснив тим, що вважає незадовільною роботу міських служб, за яку він відповідає, щодо ліквідації наслідків снігопаду в столиці.

Також голова КМДА відправив у відставку начальника управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного та главу комунальної корпорації Київавтодор Георгія Глинського.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 989 | Додав: adminA | Теги: парламент, влада Києва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]