Вт, 2024-04-23, 15:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
Україна підіймається: опозиція задоволена першою хвилею протестів
Інші останні Політичні новини
Акції в рамках розпочатої на минулому тижні кампанії "Вставай, Україно!" були дуже успішними. Таку думку в ефірі телеканалу ТВі висловив народний депутат від фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Андрій Павловський, передає Gazeta.ua.

"Ми бачимо, що перші акції були вдалими. У Вінниці було близько 10 тисяч учасників", - наголосив парламентар.

"В Ужгороді було попередження про замети і хуртовини, але, незважаючи на складні погодні умови, участь у мітингу взяло понад 5 тисяч людей", - додав Павловський.

Нардеп наголосив, що громадяни підтримують опозицію, і їм близькі гасла опозиційних партій.

Нагадаємо, раніше лідери опозиції оголосили всеукраїнську акцію протесту під назвою "Вставай, Україно!".

Захід опозиціонери розпланували на чотири місяці. Перша акція протесту відбулась у четвер, 14 березня, у Вінниці, у п'ятницю, 15 березня, вона пройшла в Ужгороді, у суботу, 16 березня, - у Львові. Наступного тижня опозиціонери працюватимуть у межах парламенту. Тоді продовжать акцію в інших містах.

Слід також зазначити, що голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко попередив, що завищені очікування від будь-якої політичної акції, якщо вони не виправдовуються, можуть призвести до недовіри або розчарування людей в опозиції.

"Навіщо такі гучні заклики "Вставай, Україно"? Потім люди запитуватимуть: "Ви нас зібрали, а що далі?" - пояснив експерт.

В УДАРі підрахували наявний серед українців відсоток полум'яних революціонерів

Влада сьогодні боїться навіть, коли українців збирається більше ніж троє. І тим більше їй стає не по собі від тисяч людей, які стали учасниками акції "Вставай, Україно!" у Вінниці, Ужгороді та Львові. Про це в ефірі телеканалу ТВі заявив народний депутат від партії "УДАР" Віктор Чумак.

Політик зазначив, що мета цієї акції – донести позицію, з якою опозиція нині перебуває в політичному середовищі, і показати, який досягнуто високий градус нині там.

"Бо відомо ж, що здебільшого громадяни України перебувають у такому собі інформаційному вакуумі, більшість людей не дивляться канал ТВі, а інші показують солодкаву гламурну картинку", - підкреслив Чумак.

За його словами, про підтримку опозиції громадяни сказали ще на виборах у жовтні 2012 року.

"У пропорційній частині опозиція отримала абсолютну більшість голосів. Якщо не було б пересмикування у мажоритарці, то про більшість Партії регіонів ми зараз не говорили б, відповідно до старого закону про пропорційну систему виборів", - вважає нардеп.

"Тобто на сьогодні ми вже маємо підтримку в цьому. Люди вже виходять на вулиці, ці 2-3%, які є рушійною силою революційних або серйозних суспільних змін. І завжди можна очікувати, що ці 3% чи 5% людей підтримають опозицію", - переконаний Чумак.

Мохник пояснив, для чого важливо підвищити революційний градус у державі

Всеукраїнська акція "Вставай, Україно!" переслідує мету підвищення революційного градусу й нагнітання ситуації. Про це в ефірі телеканалу ТВі заявив народний депутат від фракції ВО "Свобода" Андрій Мохник.

"Питання не в кількості людей на мітингах, а в їхньому настрої, і він рішучий. Такого настрою ми не відчували під час виборчої кампанії, такого натхнення, щоб продовжувати спротив режиму Віктора Януковича", - зазначив Мохник.

Особливо схвально, за словами націоналіста, люди поставилися до того, що опозиція пообіцяла, що більше не дозволить реалізувати силові сценарії.

"Мета будь-якої акції протесту – довести суспільство до піку. Ми хотіли поспілкуватися з людьми і з'ясувати, чи здатні вони не тільки говорити на кухнях, у курилках, на автобусних зупинках, а й вийти на вулиці і протистояти режиму", - пояснив нардеп.

За його словами, влада Януковича може зіткнутися з ситуацією – або він буде рахуватися з мільйонами людей, які підтримали опозицію, або "його просто викинуть на смітник історії".

"Щоб здійснити імпічмент президента, ми сьогодні і проводимо ці акції, адже за раз неможливо провести революцію, необхідно підготувати населення. Це постійний процес – підвищення революційного градусу, нагнітання ситуації", - наголосив Мохник.

В Україні відзначили суттєве зростання аполітичних протестних настроїв

В Україні порівняно із минулим роком у півтора разу зросли протестні настрої населення. Про це в ефірі телеканалу ТВі повідомив керівник моніторингу протестів Центру досліджень суспільства Володимир Іщенко.

"Зараз зростають протестні настрої, і зростає кількість протестних подій – у 1,5 разу порівняно з попереднім роком", - уточнив дослідник.

За його словами, більшість протестів піднімає соціально-економічні питання.

Водночас Іщенко зауважив, що політичні сили не є надто активними у подібних акціях.

"Однак політичні партії брали участь лише у 19% цих протестів. Більшість протестів – це спонтанні зібрання неформальних ініціатив громадян", - пояснив експерт.

Він додав, що дуже часто партії використовують такі акції для самопіару.

"А це не створить довіри до партій, вони не стануть репрезентантами низових громадських ініціатив на парламентському рівні", - підкреслив Іщенко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 906 | Додав: adminA | Теги: перша хвиля протестів, опозиція, Україна підіймається | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]