Чт, 2024-04-18, 23:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:43
В опозиції є нові вимоги, а президент може обійтися і без Ради
Інші останні Політичні новини
Опозиція проведе нараду для вироблення остаточних вимог щодо розблокування трибуни. Про це повідомив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, передає РБК Україна.

"Ми проведемо нараду на цьому тижні, де сформуємо підсумкові позиції і наші вимоги до влади щодо розблокування роботи парламенту. Це спільна нарада на чолі з трьома лідерами опозиційних фракцій: "Батьківщини", УДАРу і "Свободи" відбудеться у найближчі дні. Поки що час і місце уточнюється", - заявив Соболєв.

Він зазначив, що опозиція повинна напрацювати комплексний пакет вимог щодо розблокування Верховної Ради.

"Адже одна справа, коли суд засідав, а тепер, коли винесено рішення ВАСУ щодо Сергія Власенка. Судова система показала остаточно, що прогнила зсередини. Адже раніше той же ВАСУ виносив одне рішення щодо Балоги, Домбровського, потім позбавив їх, як і Власенка, мандатів. Це показує, що потрібно звернутися до тих, хто керує всією цією системою. В першу чергу, до президента", - зазначив політик.

Також депутат повідомив, що наразі позиція опозиційних фракцій незмінна.

"Депутатів позбавляють мандатів неконституційним способом. Це питання не Власенка, не Домбровського, не Балоги. Це показує суть всієї системи, яку потрібно міняти. Тому ми будемо продовжувати блокувати трибуну парламенту. Поки що нових пропозицій на цей рахунок не звучало", - додав нардеп.

Томенко: влада активно обговорює варіант, як далі керувати без парламенту

У дискусії про можливі позачергові вибори до Верховної Ради і, зокрема, коли йдеться про прагнення опозиції провести одночасні дострокові парламентські та президентські вибори, треба брати до уваги ментальність нинішньої влади, яка, м'яко кажучи, не з великою пошаною ставиться до необхідності виконання Конституції та законів України.

Про це заявив один із лідерів "Батьківщини" Микола Томенко, коментуючи черкаським журналістам питання можливого розпуску парламенту, передає Gazeta.ua.

"Ми все частіше отримуємо інформацію з провладного середовища, яке міркує над унікальним, на їхню думку, варіантом новітнього трактування модного в буремні роки часів Російської імперії лозунгу "Ні миру, ні війни". З огляду на це, влада може піти на варіант, коли президент розпустить нинішній парламент, а рішення про проведення позачергових виборів до ВР буде відкладено", - зазначив Томенко.

За його словами, аргументи на користь цього можуть бути знайдені різні – починаючи з відсутності коштів і закінчуючи неможливістю визначити варіант виборчого законодавства, за яким проводяться позачергові вибори.

"З огляду на це, опозиція мусить аналізувати усі можливі альтернативи дій за нинішньої ситуації, яка склалася. Очевидно, треба працювати над новим виборчим законодавством, щоб забезпечити демократичні вибори на засадах пропорційної системи з відкритими списками. А також – мати чіткі гарантії того, що в разі невиходу із ситуації парламентської кризи, домагатися не лише розпуску парламенту, а й призначення гарантованих нових виборів до Верховної Ради. А в ідеалі – одночасних парламентських і президентських виборів", - вважає політик.

На його думку, якщо не буде таких гарантій, то може бути реалізована ідея, про яку все більше говорять в оточенні нинішнього президента - про те, що добре було би розпустити парламент і не призначати виборів.

"Недаремно у ЗМІ почалась масована атака з аргументами непотрібності парламенту загалом та депутатів зокрема, які начебто лише заважають президенту та уряду проводити реформи. Без парламенту і президент, і уряд, і, власне, уся нинішня влада буде комфортно себе почувати, не маючи єдиного майданчика, на якому можна поінформувати про ситуацію в Україні та не допустити ухвалення тих чи інших антинародних рішень", - зазначив політик.

До речі, про те, що "Батьківщина" ініціює дострокові парламентські та президентські вибори повідомлялось ще 18 лютого.

Якщо президент Віктор Янукович не змінить своєї політики, в Україні будуть дострокові парламентські та президентські вибори. Таке переконання висловив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 945 | Додав: adminA | Теги: рада, нові вимоги, опозиція, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]