Пт, 2024-03-29, 11:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:44
В центрі Києва може утворитися 10-метрова яма - ЗМІ
Інші останні Столичні новини - новини Києва
Центр Києва може в будь-який момент провалитися під землю - на Печерську може утворитися гігантська яма завширшки більш ніж 10 метрів і завглибшки до 4, заявляють столичні дигери. Все через тріщини у бетонних перекриттях зливового колектора, який проходить на глибині чотирьох метрів. Дослідники підземель сповістили про просідання стелі колектора "Київатодор" і забили на сполох, пише газета "Сегодня".

"Проблемну частина колектора ми виявили ще торік, і одразу ж повідомили про це чиновникам! Комунальники встановили там залізні підпори. Але це не рятує ситуацію. Кілька днів тому ми вирішили все перевірити. За півроку бетонні плити перекосило ще більше. При першій ж сильній зливі потік води змиє ці підпірки і все може завалитися!" - розповів дигер Віталій Сусанін.

Дослідники підземелля кажуть, що в зоні ризику так званий "трикутник" - розворотне кільце на перетині вулиць Мечникова, Шовковичної, і бульвару Лесі Українки.

"Скоро сезон весняних дощів. Якщо вчасно не розпочати ремонт, на цій ділянці дороги може утворитися гігантська яма завширшки більш ніж 10 метрів і завглибшки до 4!", - запевняє дигер Михайло Сторожук.

У таку яму, надто у години "пік", можуть запросто провалитися з десяток машин.

Ба більше, якщо під час зливи залізні підпори таки змиє, завалитися можуть й інші плити. А поруч - 136-метровий "Парус"!

"Процеси проектування і забудови відрізняються. На папері все могло бути ідеально, а на практиці все може трапитися", - сказав архітектор Микола Дьомін.

"Можливо, під час будівництва архітектори та проектувальники не врахували навантаження. Щось зачепили, коли забивали палі, на яких кріпиться бізнес-центр", - припускає Віталій Сусанін.

Щодня до "Парусу" на роботу ходить понад тисячу людей. Крім того, в зоні ризику, вважають дигери, кілька будинків поруч із "Парусом".

Проте проектувальники бізнес-центру впевнені, що приводів для паніки немає.

"Будівля стоїть на потужних палях. Нерозумно вірити в те, що вона піде під землю. Будівля побудована за всіма архітектурними нормами! А в колекторі, наскільки мені відомо, встановили залізні підпори. Капремонт скоро почнуть", - запевняє автор проекту будівництва бізнес-центру, колишній головний архітектор Києва Сергій Бабушкін.

Однак жителі Печерського району не дуже поділяють його оптимізм.

"Торік якраз навпроти "Парусу" провалився асфальт. На цьому місці стояв легковий автомобіль, який наполовину пішов під землю. На щастя, власникові машини допомогли її витягти. Попереду стояла вантажівка, водій якої на тросі витягнув машину з ями, - розповідає Руслан Пономаренко, мешканець сусіднього будинку. - Тоді діру залатали, але проблема залишилася. Потрібно робити капітальний ремонт колектора, інакше під землю будуть йти не тільки автомобілі, а й цілі будинки".

"Про проблеми на зливовому колекторі в районі "Парусу" ми дізналися від дигерів, з якими постійно співпрацюємо. Але їхнім словам не завжди треба вірити. Вони ж не архітектори. Як кажуть: "Довіряй, але перевіряй". Та вони молодці, що спустилися вниз і виявили, що бетонні перекриття почали просідати. Наші фахівці в терміновому порядку встановили там залізні підпори. Поки вони надійно захищають колектор від обвалу. У січні КМДА прийняла рішення про його терміновий ремонт. Є відповідне розпорядження. Проект і вся необхідна документація вже готові", - запевнив головний інженер "Київавтодору" Василь Мельниченко.

За його словами, на час виконання ремонтних робіт нинішній напрям колектора буде прокладений по іншому напрямку, а аварійну ділянку закриють: заллють бетоном або засиплють піском і щебенем.

"Але перш ніж приступати до роботи, необхідно провести тендер. Я думаю, що ремонтувати колектор буде "Київпідземшляхбуд". Знаю, що терміни підтискають. Але обійти закон ми не можемо. Можу з упевненістю сказати, що вартість робіт не дуже велика. Однак точну суму до проведення тендеру я вам не назву", - зауважив Мельниченко.

Де, за інформацією дигерів, Київ може піти під землю:

1. Вул. Жмеринська, 10, Святошинський район (ділянка дороги на перетині вулиць Жмеринської та Ромена Роллана). Частковий провал асфальту був 13 березня цього року. Ремонту не починали.

2. Вул. Шовковична, 23, Печерський район (ділянка дороги на перетині вулиць Мечникова, Шовковичної та бульвару Лесі Українки). Частковий провал асфальту був у жовтні минулого року. Ремонту не починали.

3. Вул. Борщагівська, 128, Святошинський район (ділянка дороги на перетині вулиць Виборзької і Борщагівської). Частковий провал асфальту був у липні минулого року. Пошкодження частково усунуто.

4. Вул. Зодчих, 26, Святошинський район. Частковий провал асфальту був у серпні минулого року. Пошкодження частково усунуто.

5. Вул. Зеленогірська, 3, Солом'янський район. Частковий провал асфальту був у серпні минулого року. Пошкодження частково усунули.

6. Пр-т Правди, 80-82 (розворотне кільце на перетині проспектів Правди і Гонгадзе). Руйнується дерев'яна штольня, через яку прокладені комунікації до довколишньої висотки. Зараз біля недобудованого будинку вже вісім ям. Якщо вчасно не розпочати ремонт, обрушиться проїжджа частина проспекту Правди.

Нагадаємо, раніше губернатор Київської області Анатолій Присяжнюк запевнив, що дамба Київської ГЕС у належному технічному стані, тому побоюватися її прориву не варто.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 939 | Додав: adminA | Теги: 10-метрова яма, центр Києва, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]