Нд, 2024-09-08, 02:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:04
Вчені знайшли термітники, яким може бути понад 30 000 років, на півдні Африки
Інші останні Новини світу науки і технологій

У посушливому регіоні Південної Африки та Намібії – Намакваленді – вчені знайшли найстаріші з нині відомих "активних" термітників. Науковці припускають, що комахи заселяють їх уже протягом 34 000 років.

Вік помешкань термітів – комах, які живуть колоніями – дослідники з Університету Стелленбоша встановили за допомогою радіовуглецевого датування, пише Associated Press.

"Ми знали, що вони (термітники) старі, але не настільки", – поділилася враженнями про відкриття старша викладачка кафедри ґрунтознавства університету Мікель Френсіс.

Раніше найстарішими вважали споруджені термітами тунелі в Бразилії, які утворилися близько 4000 років тому.

Термітники в Намакваленді – відома особливість тамтешнього ландшафту, адаже їхні розміри подекуди досягають 30 метрів в ширину та 3 метри завглибшки.

 Вченим довелося ретельно розкопати частини насипів для того, аби взяти їхні зразки. Пізніше вони відбудували пошкоджені частини, аби захистити комах від місцевих хижахів.

За словами науковиці, термітники існували в той же час, коли на планеті жили шаблезубі тигри та кошлаті мамути, представники роду мамонтів, а значна частина Європи та Азії була вкрита льодом.

Дослідники вважають, що мають докази того, що протягом 34 тисяч років існування термітників, у них проживали колонії комах.

За словами вчених, аналіз термітників не тільки продемонстрував їхній вік, а й зміг дати уявлення про колишній клімат в регіоні. Науковці припускають, що в час утворення помешкань комах він був значно вологішим, ніж тепер.

Мешканці термітників відомі тим, що збирають гілки та іншу деревину і закопують їх глибоко в ґрунт. Це допомагає частково зменшити кількість викинутого в атмосферу вуглецю, а також позитивно впливає на якість ґрунту.

Незважаючи на загальну посушливість, на вершинах термітників Намакваленду росте чимало квітів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 227 | Додав: admin | Теги: африка, термітник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]