Пт, 2024-04-19, 17:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:12
«Вільний мікрофон» - більшість українців не мають змоги придбати власне житло. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Сьогодні середньостатистичному українцеві придбати власне житло практично неможливо, – зізнавалися більшість учасників народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK, під час знімання програми 13 серпня на майданах обласних центрів Західної України і Києва. Причина – захмарні ціни на «квадрати», низькі зарплати та відсутність доступних кредитів.

Близько 30% учасників програми переконані, що шалені ціни на житло,передусім у великих містах, формує високий попит на помешкання. Кажуть, поки знаходяться такі, що викладають чималі суми за «квадрати», сподіватися на зниження вартості житла не варто.

«Люди із Західної України масово їдуть закордон, сидять там роками, важко гаруючи, а потім усе зароблене вкладають у квартири. Попри ціни, житло на ринку у нас не застоюється», – заявила жінка в Івано-Франківську.

Окрім того, додавали народні оратори, не варто забувати про економічну ситуацію в країні та курс гривні. Мовляв, квартири здебільшого оцінюють в доларах і євро, а платити доводиться в українській валюті, яка суттєво втратила у своїй вартості. Водночас не обійшлося і без корупційних махінацій.
«У нас безліч різних посередників, які купують-перепродують нерухомість через незаконні державні закупівлі, підставні фірми , які належать різним олігархам, – міркував чоловік у Тернополі. – Вони завищують ціни, тому житло в Україні коштує більше, ніж в Європі».

«Помешкання передусім дороге у густо населених містах, де є хоч якась робота, – додає киянин. – Зводяться новобудови, але помешкання у них дуже дороге. Думаю, не менше як 50% вартості – корумпована складова. Гроші, які забудовники витрачають на хабарі чиновникам, потім вкладають у ціну житла».

Урешті, як зауважували більшість народних ораторів, у багатьох країнах світу придбати житло й одразу заплатити за нього всю суму – неможливо. Тим паче, якщо єдиний дохід людини – це зарплата. Втім у Європі та США діють потужні державні соціальні програми із забезпечення населення житлом, надаються кредити під доступні відсотки. В Україні ж нема ні одного, ні іншого. Кредити такі, що «потрапляєш в рабство до кінця свого життя».

«Головна проблема – нема доступного житлового кредитування, – впевнений тернополянин. – Не думаю, що у світі, навіть у розвинутих країнах, будь-хто може легко купити житло. Є система: людина купує його в кредит на багато років, і поступово виплачує позику. Але для цього, звичайно, потрібна стабільність курсу національної валюти та прибутків».

«Я бачив в Америці, як 9-поверхівки будують для людей із меншими доходами. Це так зване доступне, соціальне житло. А от заможніші купують собі особняки. Нам треба йти за цим же принципом», – поділився думкою чоловік із Луцька.

Тож люди впевнені: допоки нема ані масових державних програм, ані високих зарплат, єдиний спосіб стати власником житла –переїхати у «глухе» село: «От у селі, де живе моя мати, можу купити хатинку і за 10 тисяч гривень. Але там нема ні дороги, ні транспорту».

А вже завтра, 20 вересня, триватимуть чергові знімання народного проекту «Вільний мікрофон» ZIKу.
Трибуна справжньої свободи слова працюватиме з 13:00 до 15:00 за адресами: Луцьк – Театральний майдан, Рівне – майдан Незалежності, Київ – Майдан Незалежності, Тернопіль – Театральний майдан, Івано-Франківськ – вул. Незалежності, Ужгород – площа Шандора Петефі, Львів – пр. Свободи біля пам’ятника Т. Шевченкові, Чернівці – Центральна площа.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 894 | Додав: adminA | Теги: більшість українців, «вільний мікрофон», власне житло. ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]