Чт, 2024-03-28, 15:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:13
Влада погрожує УКГЦ судом за богослужіння на Майдані
Інші останні Релігійні новини
Міністерство культури погрожує Українські греко-католицькій церкві судовими позовами за участь її духовенства у протестах. Про це заявив предстоятель УГКЦ блаженніший Святослав на прес-конференції в понеділок, яку транслює Радіо "Свобода".

Янукович вважає за необхідне надати право вірянам молитися там, де вони забажають
У Мінкульті запевняють, що не мають наміру припиняти діяльність УГКЦ. Герман лист міністерства назвала тиском
Яценюк зажадав відставки керівництва Міністерства культури за погрози УГКЦ
Мінкульт не загрожував УПЦ. Пшонку просять відкрити кримінал за втручання у "святая святих"
Гузар: поділ країни на Схід і Захід культивують політики

Він розповів, що УГКЦ отримала від Мінкульту листа з попередженням, фактично погрозами.

"Доволі цікаво, що в цьому листі вперше за всі роки існування незалежної України прозвучало попередження, і можна навіть назвати його погрозою, про те, що релігійні громади УГКЦ в судовому порядку можуть бути позбавлені легального статусу", - розповів Святослав.

"Ми думали, що час, коли переслідували церкву, уже давно минув", - обурився він.

"Нагадаю, що саме цього року виповнюється 25 років від легалізації УГКЦ в колишньому Радянському Союзі. Минули ті часи, коли руйнувалися храми, а священнослужителів, які несли духовну послугу своїм вірним, арештовували чи навіть вбивали. Тому велику стурбованість у нас викликало твердження, яке лунає тепер, у незалежній Україні, що служіння Української Греко-Католицької Церкви вважається таким, що "може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення (її) діяльності".

За його словами, приводом до звернення Мінкульту стала участь священників у протестах громадян. "Приводом є сам факт, що частина духовенства є серед вірних, які спонтанно вийшли на мирні протести", - розповів Святослав.

"Ми завжди були, є і будемо з народом, це є серцевина церкви. Ми ніколи не заохочували і не благословляли жодних протиправних дій. Ми завжди виховували правову культуру. Ми завжди закликали виконувати закони України відповідно до Божого закону, а відтак до соціальної доктрини церкви", - пояснив глава УГКЦ.

Він заявив, що церква заохочує вірян бути активними учасниками суспільного процесу. "Вміти відчувати справедливі закони, а відтак бути активними учасниками суспільного процесу. Церква не є учасником політичного життя, але вона є невід'ємною частиною громадянського суспільства", - пояснив позицію УГКЦ Святослав.

"Церква не є учасником політичних процесів, але вона не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку. Наші вірні спільно з іншими громадянами України озвучили в мирний спосіб своє бачення європейського вибору України на основі християнських та загальнолюдських цінностей.

Ці засади спираються на Божий закон і захищати їх доручив нам сам Христос-Спаситель, наказуючи силою Святого Духа продовжувати Його місію і "нести Добру Новину вбогим, проповідувати полоненим визволення, сліпим – прозріння, випустити пригноблених на волю, оповістити рік Господній сприятливий" (пор. Лк. 4, 18). Присутність духовного отця там, де перебувають його вірні, є складовою частиною пастирської опіки. Бути зі своїми вірними – це обов’язок священика, що випливає з самої місії Церкви. Цій місії, дорученої Христом, наша Церква завжди була вірною і такою залишиться у майбутньому, незважаючи на будь-які погрози", - йдеться у заяві голови УГКЦ.

Він пояснив владі, що церква несе мир і терпимість, а тому місце проведення мирних акцій є найвідповіднішим для служіння і повчання. "Ми переконані, що молитва за мир разом із тими, хто в мирний спосіб виявляє своє бажання жити у правовій державі, – це є відповідне місце для молитви. Для цього не потрібно якогось окремого дозволу державної влади", – сказав глава УГКЦ.

Раніше Українська греко-католицька церква (УГКЦ) засудила прояви насильства, застосованого до мирних громадян, які проводили акцію на підтримку євроінтеграції України на Майдані Незалежності в Києві.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1018 | Додав: nowyny | Теги: #Євромайдан, богослужіння на майдані, влада, укгц, Суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]