Пн, 2024-09-16, 21:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
Вперше офіційно засудив агресію рф та визнав загрозу для культури України Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Інші останні Кримінальні новини

У Лисичанську, Луганщина, російські окупанти знищили 100-річну пам'ятку архітектури.

В ЮНЕСКО вперше офіційно зафіксували, що дії російських загарбників є загрозою для об'єктів культурної спадщини України та закликали російську федерацію "утриматися від таких дій". Про це пише пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Як зазначили у відомстві, 25 липня на 46-й сесії комітету розглянули питання стану збереження українських об'єктів всесвітньої спадщини:

  • "Київ: Собор Св. Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра",
  • "Львів – Ансамбль історичного центру",
  • "Історичний центр Одеси".

Комітет всесвітньої спадщини (КВС) закликав росіську федерацію "утриматися від будь-яких дій, які б завдавали прямої чи опосередкованої шкоди об'єктам та буферній зоні, культурній спадщині України в цілому та об'єктам, включеним до Попереднього списку".

Окрім того, як наголосили у міністерстві, москву закликали виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом, включаючи статтю 6 Конвенції про всесвітню спадщину.

КВС також вперше рішуче засудив повномасштабну агресію росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини та української ідентичності.

У відомстві наголосили, що для України рішення комітету має "довгострокові позитивні наслідки". Станом на зараз найголовнішим є те, що Комітет офіційно зафіксував, що саме росія є причиною загрози обʼєктам культурної спадщини України.

"По-друге, підтримка України в КВС дає чіткий сигнал країні-агресорці, що цивілізований світ стоїть на боці України у відновленні справедливості та захисті культурної спадщини України", – зазначила голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО Ірина Боровець.

Нагадаємо, Україна у реєстр "єПам'ятка" розпочне вносити культурні пам'ятки, які зараз розташовані на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) і територіях, де ведуться бойові дії.

Це потрібно для того, щоб мати змогу впливати на розмір репарацій від рф та дозволити юридично довести шкоду культурній спадщині України, зокрема від знищення памʼяток світового значення на кшталт Херсонесу у Криму.

Оскільки у Криму вже на місці знищеного античного та візантійського міста-держави Херсонес Таврійський окупаційна влада планує побудувати новобудову і так званий "історично-археологічний парк". Цей акт вандалізму – черговий аргумент, що зволікати не можна.

До того ж, з початком воєнних дій почалося мародерство і пограбування предметів археологічної спадщини й активізувалась "чорна археологія" – коли об'єкти археології знаходять і продають на підпільних аукціонах.

Як писали ЗМІ, з 2014 року росія веде відкриту війну проти України. В хід йде й гуманітарна агресія — ворог руйнує, розкрадає та привласнює об'єкти нашої історико-культурної спадщини.

Ворог вчиняє тисячі злочинів і серед них — спроби знищити нашу національну пам'ять, знищуючи археологічні, архітектурні й культурні пам'ятки. Детальніше про них — у нашому матеріалі: "Пам'ять, яку намагаються вкрасти: як росія чинить археологічні злочини".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 256 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]