Пн, 2024-04-29, 14:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:11
Вперше в космосі знайшли "бульбашку галактик"
Інші останні Новини світу науки і технологій

Астрономи виявили першу "бульбашку галактик". Ця неймовірно величезна космічна структура вважається скам’янілим залишком, який утворився одразу після Великого вибуху. Науковці стверджують, що бульбашка простягається на мільярд світлових років, тож вона приблизно в 10 тис. разів ширша за наш Чумацький Шлях.

Проте ця гігантська бульбашка, яку неможливо побачити неозброєним оком, знаходиться відносно близько (звісно, в масштабах космосу) – на відстані 820 млн світлових років від нашої рідної галактики, тобто у межах ближнього Всесвіту.

Астрономи говорять, що бульбашку можна уявити як "сферичну оболонку з серцем", у середині якого знаходиться скупчення галактик Волопаса. А оболонка містить кілька інших вже відомих науці гігантських скупчень галактик, в тому числі масивну структуру, відому як Велика стіна Слоуна.

Відкриття цієї бульбашки підтверджує явище, вперше описане в 1970 році американським космологом (і майбутнім лауреатом Нобелівської премії з фізики) Джимом Піблзом. Він припустив, що в первісному Всесвіті, який на той час був таким собі рагу з гарячої плазми, гравітація та випромінювання створювали звукові хвилі, які називалися баріонними акустичними осциляціями (БАО).

Коли звукові хвилі пульсували в плазмі, вони створювали бульбашки. Приблизно через 380 тис. років після Великого вибуху процес зупинився, оскільки Всесвіт охолов, і форма бульбашок застигла. А далі вони в міру розширення Всесвіту почали збільшуватися подібно до інших скам’янілих решток, що залишилися після Великого вибуху.

Астрономи виявили сигнали БАО у 2005 році, вивчаючи дані з сусідніх галактик, а також досліджують можливість використання їх для точнішого розрахунку відстаней у космосі. Але нещодавно відкрита бульбашка є першою відомою одиночною баріонною акустичною осциляцією, як заявляють науковці.

Астрономи назвали відкриту структуру Ho’oleilana – "посланий шум пробудження" (назва була взята з гавайського співу про створення світу, і її запропонував провідний автор дослідження Брент Таллі, астроном з Гавайського університету). Цікаво, що ця дивовижна космічна структура була виявлена випадково, коли Таллі працював над новими каталогами галактик.

Він заявив, що бульбашка "настільки величезна, що розливається до країв сектора неба, який ми аналізували". Астрономи звернулися за допомогою до австралійського космолога та експерта з БАО Каллана Хаулетта, який "математично визначив сферичну структуру, що найкраще відповідала наданим даним". Це дозволило науковцям візуалізувати тривимірну форму об’єкта Ho’oleilana, як і розташування архіпелагів галактик всередині неї.

Можливо, це перший випадок, але незабаром по всьому Всесвіту можна буде помітити ще більше бульбашок. Європейський космічний телескоп Euclid, який був запущений у липні, дає широкий огляд Всесвіту, а тому у нього є потенційна можливість виявити ще кілька бульбашок. Масивні радіотелескопи під назвою Square Kilometre Array, що будуються в Південній Африці та Австралії, також можуть запропонувати нове зображення галактик з точки зору Південної півкулі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 349 | Додав: adminA | Теги: космос | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]