Пт, 2024-04-19, 08:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:50
Вторгнення військ у 1968 році чеський парламент визнав окупацією
Інші останні Новини Європейського Союзу

Чеський парламент визнав вторгнення військ у 1968 році окупацією

Входження військ Варшавського договору у серпні 1968 року в Чехословаччину було актом вторгнення і подальшої окупації і суперечить міжнародному праву.

Про це сказано в резолюції, прийнятій у середу Парламентом Чехії, передають Ceske Noviny.

Зокрема, зазначається, що метою документа є запобігання спотворенню історії. За документ проголосували 145 із 156 присутніх депутатів. Жоден не був проти.

Ініціатором даної резолюції був голова фракції християнських демократів Ян Бартошек. За його словами, прийнятий документ  має стати “чітким сигналом громадськості, а також іншим країнам, в тому числі Росії”. Депутат зазначив, що таким чином ми відкидаємо коментарі, які останнім часом звучать з приводу подій 1968 року, спотворюючи їх дійсний зміст.

Водночас член Комуністичної партії Чехії і Моравії Лео Лузар зазначив, що сучасна “Росія — це не СРСР, СРСР — не Росія”, а Леонід Брежнєв не є нинішнім президентом Росії Володимиром Путіним.

Палата депутатів вшанувала двома хвилинами мовчання жертв серпневого вторгнення.

Як відомо, 21 серпня 1968 на територію Чехословаччини були введені війська кількох країн-учасниць Варшавського договору, а саме Болгарії, Угорщини, НДР, Польщі та СРСР. Найбільший контингент ввів Радянський союз. Об’єднаним угрупуванням сил командував генерал армії Іван Павловський.

Війська зайшли щоб покласти край “Празькій весні” — періоду реформ, спрямованих на лібералізацію Чехословаччини, в тому числі на децентралізацію влади. У Празі учасники протесту намагалися перешкодити руху військ. В ході операції по обидва боки загинули 216 осіб (в основному небойові втрати), поранення отримали понад 500 громадян Чехословаччини (більшість з них мирні жителі). Радянські війська залишалися в Чехословаччині до 1991 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 784 | Додав: adminA | Теги: окупація, 1968 р, вторгнення військ, чеський парламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]